Günümüzde doktorların uykularını kaçıran endişe nedir diye sorarsanız, alacağınız cevap antibiyotiklere dirençli azgın mikroplardır. Bunlarla başa çıkmak için basit ve ucuz bir silahımız var: Ellerimizi yıkamak.
El yıkamanın hastanelerde enfeksiyonların yayılmasını azalttığı, dirençli mikroplarla mücadele etmek zorunda kalan hasta sayısını düşürdüğü ve ölümleri önlediği yönünde sağlam kanıtları var. Dokuz karşılaştırmayı inceleyen uzmanlar ister çok ağır hastaların bulunduğu yoğun bakım ünitelerinde olsun, ister hastanenin genel hasta odalarında, düzenli el yıkamanın hastane enfeksiyonlarını önlemede çok etkili olduğu sonucuna vardı.
Enfeksiyon kontrolünde istenilen sonuca ulaşılabilmesi için sağlık çalışanları hastanın odasına girerken ve çıkarken ellerini yıkamalıdır. Eldiven giyerek bir işlem yapmaları gerektiği zaman da bu işlemi tekrar etmelidir.
New York’taki bir hastanede hasta odalarının kapılara konan sensörler yardımıyla odalara giren ve çıkanlar belirlendi. Lavaboları ve el temizleme cihazlarını gözetleyen kameralar yardımıyla da el yıkayanlar saptandı. Eğer kişi hem girişte hem de çıkışta elini yıkadıysa veya temizlediyse geçer not verildi. 16 haftalık gözlemde geçer not oranının yüzde 10 olduğu belirlendi. Daha sonra sistemden herkes haberdar edildi. Ünitenin duvarına konulan elektronik sayı tablosuyla el yıkama oranları sürekli olarak ilan edildi. Çok geçmeden sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 90’ı ellerini yıkamaya başladı.