P5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşma sonucunda kendisine uygulanan ambargoların kaldırılması yönünde ilk adımı atan İran, Batılı ülkelerle ekonomik entegrasyonu başlattı.
İran-Türk İş Konseyi Eşbaşkanı ve İranlı işadamı Reza Kami, İran’a son iki ayda Almanya ve İngiltere başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinden işadamı heyetlerinin ve resmi heyetlerin geldiğini belirterek, “Nükleer anlaşmadan sonra Avrupalı işadamları süratle buraya gelip İran’la iş yapmak istediklerini söylüyorlar” dedi.
P5+1 ülkeleriyle İran arasında yapılan anlaşma geçen hafta devreye girmesinin ardından İran’ın Batılı ülkelerle ekonomik işbirliği yapma yönündeki girişimleri de hız kazandı. Nitekim İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de iki gün önce Davos Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, bunun sinyallerini şu sözleriyle çok açık olarak vermişti: “Altyapı projelerimizi gerçekleştirmek için dövize ihtiyacımız var. (Batılı ülkelerle) kapsamlı bir nükleer anlaşma ulaşılabilir bir hedef ve İran yatırıma tamamen açık.”
Reza Kami, nükleer anlaşmanın ardından İran’la bir çok Avrupa ülkesinin en kısa zamanda ekonomik ilişkilerin yeniden canlandırılmasını kararlaştırdığını söyledi. Kami, “Anlaşmadan sonra bu işler çok hızlı gelişti. Daha önce İran’a uygulanan ambargodan dolayı Avrupa ülkeleriyle iş yapamıyorduk. Oysa ambargodan önce İran’la Avrupa arasında çok büyük bir ekonomik işbirliği vardı. Şimdi o ilk zamanlara geri dönüyoruz” dedi. Ruhani döneminde İran devletinin dünyaya bakışının değiştiğinin altını çizen Kami, “Artık özellikle ekonomi alanında kalkınma çabaları ve şeffaflık çok üst düzeyde” dedi.
İran uluslararası kalkınma örgütleriyle işbirliği projeleri yapmak için de atağa kalkti. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan (UNDP) bir yetkili, İran’ın UNDP gibi uluslararası örgütlerle birlikte bölgesel teknik destek ve kalkındırma projeleri yapmak istediğini söyledi. Bu tür kalkındırma projeleri ülkelerin bölgesinde “güçlü ülke” imajını pekiştiren projeler olarak biliniyor.
Hürriyet