logo

HATAY Topraklarına 60 Bin Fidanla Can Verildi

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) ve Hatay Yardımlaşma Derneği (HAYAD), Hatay'da örnek bir organizasyona imza attı. Çevre gönüllüleri, il genelinde 2013 yılındaki orman yangınlarında yok olan ağaçların yerine 60 bin fidan dikti. 

Hatay Valiliği, Antakya Orman İşletme Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Serinyol Fidanlık Müdürlüğü, Antakya Belediyesi, Kaşifan Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü Derneği ve Nergis Derneği'nin de destek verdiği organizasyon Belen ilçesine bağlı Şenbük köyünde gerçekleşti. 

Törene katılan ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz, yaptığı konuşmada “ Türkiye'nin her alanda kendi kendine yeten, her alanda örnek ve önder olmasını istiyoruz. Tüm çevre gönüllülerini yok olan ormanları canlandırmaya davet ediyoruz' mesajı verdi. 

Organizasyona destek veren isim ve kuruluşlara tek tek teşekkür eden Yorulmaz şu hususlara dikkat çekti:

''Çevre sorunlarını azaltmak için yaşam tarzımızı değiştirmeliyiz. HES’ler, RES’ler, Baz İstasyonları, Nükleer Santreller çevre sorunlarının sebebi değil, yaşam tarzımızın sonucu. Çevreye verilen bu kirlilikler, çevreye yapılan bu haksızlıklar; su baskınları ve seller, tayfun ve kasırgalar, kuraklık ve çölleşme gibi doğal afetlerle; sulak alanların, ormanların, hayvan ve bitki çeşitlerinin hızla yok olması gibi ekolojik afetlerle; erozyon ve toprakların hızla çoraklaşması gibi tarımsal afetlerle; kanser ve depresyon gibi çeşitli hastalıklarla farkında olmadan bize geri dönüyor.

Kur’an’da çevreyle ilgili meselelerde yol gösteren ve çevreye nasıl muamele edeceğimizi öğreten yaklaşık 500 ayet var. Rum Suresi 41. Ayette şöyle bildiriliyor: İnsanların bizzat kendilerinin kazandıkları (günahlar) yüzünden, karada ve denizde fesat (maddî-manevî bozulmalar, afet ve felaketler) (çıkar da). Bu ise yaptıklarının bir kısmını(n cezasını Allah'ın dünyada) onlara tattırması içindir. Olur ki (bu sayede kötü hallerinden) dönerler. K.Kerim’de “düşünmüyor musunuz, akıl erdirmiyor musunuz?” diye 275 yerde bize uyarı var. 

Dünyada her yıl çeşitli sebeplerle 13 milyon Ha orman alanı yok oluyor. Türkiye’de her yıl ortalama 8.400 hektar orman alanı yangından zarar görüyor. Buna rağmen orman alanlarını artıran nadir ülkelerden biriyiz. Milli Ağaçlandırma Seferberliği Projesi kapsamında 2008 yılından bu yana orman alanlarımız Belçika'nın yüzölçümü kadar arttı.''

Hatay topraklarıyla buluşacak 60 bin fidanın önemine de değinen Yorulmaz; ''Bu rakamların yanında bugün bizim dikeceğimiz 60 bin fidan ne anlama geliyor? İbrahim as ateşe atıldığında ağzında su taşıyan karınca misali. Toprakla barıştıramadığımız kişiyi fidanla, fidanla barıştıramadığımız kişiyi çevreyle, çevreyle barıştıramadığımız kişiyi insanla barıştıramayız.

Onun için çevre ve ahlak diyoruz.

Onun için Tohumdan Fidana diyoruz.

Onun için Sofrada Sıfır Artık diyoruz. 

Onun için israfa ve gösterişe son ver, sade yaşam tarzına dön diyoruz'' dedi.

Törene katılan Antakya Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, 2013 yılında çıkan orman yangınlarında 55 hektara yakın bir ormanlık alanın zarar gördüğünü belirterek, şu andan itibaren bu alana 60 bin fidan dikileceğini ve önümüzdeki hafta içerisinde 2 bin adetinin dikileceğini ifade etti.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de, "Ülkemizin yüzde 86'sı maalesef erozyona maruz kalıyor, yılda en az 50 bin ton toprak barajlarımıza, göllerimize ve denizlerimize gidiyor. Bunun önüne geçebilmek için temiz su kaynaklarını muhafaza edebilmek temiz havayı muhafaza edebilmek için ülkemizi baştan aşağıya yeşillendirmek, hepimizin insani bir görevidir" diye konuştu.