2-B arazilerinin satışına yönelik çalışmayı tamamlayan ekonomi yönetimi, yeni bir düzenlemeyi raftan indiriyor
Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçiye satılmasına yönelik 5 yıl önce çıkarılan düzenleme yeniden uygulamaya konuluyor. Arazilerin satış bedelinin Emlak Vergisi ve rayiç bedel üzerinden tespit edilmesi gündemde. Düzenlemeyle köye dönüşlerin hızlanacağı belirtilirken, az da olsa devlete gelir sağlanması hedefleniyor. Maliye, yasanın bir an önce çıkarılmasını istiyor.
2006 yılında süresi biten Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin düzenleme yeniden hayata geçiriliyor. Beş yıllık aranın ardından, köylüye kullandığı Hazine'ye ait tarım arazisini satın alma imkânı getiriliyor. Meclis sürecinde 2-B düzenlemesine ilave edilmesi planlanan çalışmaya son şeklini Maliye Bakanlığı verecek. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün beş yıllık sürenin ardından gündeme aldığı düzenlemede satışın hangi esastan yapılacağı konusu ise henüz netlik kazanmadı. Hazine arazilerinin köylüye satışında Emlak Vergisi ve rayiç bedel üzerinde duruluyor. Satışta çiftçiye peşin ödemenin yanı sıra taksit seçenekleri sunulması gündemde. Hazine arazisini kullananlardan mevcut uygulamada ecrimisil (bir malın sahibinin rızası dışında kullanılması) parası tahsil ediliyor.
4070 sayılı kanuna göre Hazine'ye ait tarım arazileri, 31 Aralık 2002 tarihinden önce beş yıl süreyle tarımsal amaçla kullananlara, topraksız ve yeterli toprağı olmaması sebebiyle kendilerine tarım arazisi kiraya verilen ve bu tarih itibarıyla kiracı olanlar ile Hazine'ye ait tarım arazilerine hissedar bulunan kişilere doğrudan, doğrudan satış hakkından faydalanamayanlara ise öncelikli alım hakkı verilmek suretiyle ihale ile satıldı. Ancak, 11 yıllık süre boyunca, tarımsal amaçla kullanılan Hazine arazilerinin sadece yüzde 20'lik bölümü için satın alma talebinde bulunuldu.
Milli Gazete