logo

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonuna dikkat!

Okul ve kreş gibi kapalı ortamlarda çocukların birbirleri ile yakın teması enfeksiyonun bulaşmasına sebep olduğuna dikkat çekildi

Çocukların genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha çok yakalanabileceklerini, bunun sebebinin ise havanın soğuk olması ve çocuğun üşümesinden kaynaklanmadığını belirten Uzm. Dr. Fatma İncedere,"Okul ve kreş gibi kapalı ortamlarda çocuklar birbirleri ile yakın temasta kalmaları enfeksiyonun bulaşmasına sebep olur" dedi.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çocuklarda yayılma sebebinin yüzde 70-80 oranında kapalı ortamlarda hapşırık ya da öksürük yoluyla gerçekleştiğini ifade eden Uzm. Dr. Fatma İncedere sözlerine şu şekilde devam etti;

"Oyuncak gibi nesnelerle direk temas yolu ile de bulaşabilir. Bir çocuk yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir ve sıklığı 6-7 yaşından sonra azalır. Bu enfeksiyonlar genel olarak ilk etapta nezle ve grip şeklindedir. Bunlar da genel olarak burun akıntı, gözlerde yaşarma ve ateş şeklinde seyreder. Nezle ile grip halk arasında aynı hastalıklar olarak algılansa da temelde ikisi birbirinden farklı hastalıklardır. Nezle, genel anlamda daha hafif seyreden bir virüs enfeksiyonudur. Hafif ateş, gözlerde yaşarma, hapşırık, burun akıntısı, boğaz ağrısı şeklinde seyreder. Gripte ise sistematik bulguların daha belirgin olduğunu vurgulayan Dr. İncedere "Örneğin eklemlerde ağrı, kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı, öksürük, yüksek ateş gibi durumlardan dolayı grip daha uzun süreli hastalıktır. Bu her iki hastalıkta virüs enfeksiyonlarına bağlı olduğu için bu tür hastalıklarda antibiyotik kullanımının herhangi bir yararı yoktur."

Çocukları gripten korumak için kapalı ortamların sık havalandırılması gerektiğine vurgu yapan Uzm. Dr. İncedere, "Özellikle toplu kullanılan oyun alanlarının ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesi önerilir. Çocukları kesinlikle sigaraya maruz bırakmamalıyız. Çocukların ellerini ağızlarına ve gözlerine götürme alışkanlığı olması ve her yere dokunmaları nedeniyle sık sık ellerini yıkatmalıyız. Hasta olan çocuklarda sıvı alımını artırmak, serum fizyolojik ile burun temizliği yapmak ve gerekirse ateş düşürücü önerilir" şeklinde ifade etti.