logo

Kırım krizi eko-savaşa sürüklüyor

Rusya ile Urayna arasındaki gerginliğin merkezindeki Kırım krizi, dün ekonomide adeta savaş havası estirdi. Dünyanın en büyük ekonomilerinin birbirini tehdit etmesiyle tırmanan gerginlik Rusya'nın Kırım'daki birliklerini çekmesiyle yerini 'ateşkes'e bıraktı. 

Her şey ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya'yı izole edip ekonomik ve diplomatik yaptırım uygulayacağı tehdidiyle başladı. Avrupa ve ABD, Ruslar'ın Batı bankalarındaki parasını dondurmakla tehdit edince Rusya'nın resti gecikmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomi danışmanı Sergey Glaziyev, "ABD'nin küresel finans sistemindeki dominant rolünü bitiririz. ABD savurduğu tehdidi pratikte hayata geçirmeye kalkışırsa Rusya dolardan vazgeçerek, başka döviz türlerine yönelecektir. Kendi ulusal hesap sistemimizi kurarız" dedi.

Glazyev, ayrıca ABD'ye ekonomik bağımlılığı sıfıra indireceklerini de belirtti. Ancak açıklamadan hemen sonra Kremlin'den "Glazyev danışmanımız ancak belirttiği görüşler resmi görüşümüz değil. Akademisyen olarak görüş belirtmiştir" açıklaması geldi. Avrupa Birliği'nde de gün içinde çeşitli açıklamalar geldi. Avrupa Birliği'nden "Rus yetkililerin ve vatandaşlarının hesaplarını dondurmak, ne hukuki ne de etik açıdan doğru" mesajı geldi. Ayrıca İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'un sızan bir belgede Rusya'ya ambargonun İngiltere'nin Ukrayna politikası olamayacağı ve Batı için ambargonun zorlukları anlatıldı. Rusya'nın en büyük korkusu ise 2013'te yüzde 1.3'le yavaşlayan ekonominin durgunluğa girmesi.

Gazprom'a herkes bağlı

Rusya'nın doğalgazını dünyaya ihraç eden Gazprom dün Ukrayna'ya indirimin nisan ayında son bulacağını açıkladı. Gazprom'la hangi ülkelerin sıkı bağları olduğu merak konusu. Başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkeye doğalgaz sağlaması ile Gazprom Rusya'nın elindeki en önemli güç olarak öne çıkıyor. Morgan Stanley'in yaptığı çalışmada hangi ülkelerin Gazprom ile yoğun ticaret yaptığı ortaya çıkarılmıştı.

Sabah