logo

'İslam Ekonomisi Yeniden Ele Alınmalı'

Dünyada ciddi sistem arayışlarının var olduğunu ifade eden Durham Üniversitesi İslami Finans Program Direktörü Prof. Dr. Mehmet Asutay, 1980’den 2012’ye kadar 25 tane kriz geçirdiğimizi, özellikle küresel çapta yaşanan son krizden sonra, artık tüketim toplumunun devam edemeyeceği düşüncesinin oluştuğunu; dolayısı ile kapitalizme yöneltilen eleştirileri radikal görmemek gerektiğini söyledi.

İslam Ekonomisi denilince sadece faizin haram olduğunu anlamamak gerektiğine işaret eden Asutay sözlerine şöyle devam etti:

“İslam Ekonomisi çeşitli ekonomik ilişkiler ağından oluşan, bir insan, bir toplum tahayyülüdür. 1970’lerden sonra İslam Ekonomisi üzerine yapılan çalışmalar, bu tarihten sonra daha çok İslami Finans’a yöneldi. Fakat bizim İslam Ekonomisi paradigmasını yeniden canlandırmamız lazım. Sadece bankacılık çalışmaları ile yetinirsek, o medeniyet söyleminin, İslam Ekonomisi söyleminin çok kenarında kalırız.  Bununla beraber İslami Finansı doğrudan ekonomi ile nasıl ilişkilendirebiliriz, sonuçları itibariyle nasıl daha verimli hale getirebiliriz, bunu da düşünmeliyiz. Yine sosyal adalet ve insan merkezli bir anlayışı nasıl geliştirebiliriz, bunu da düşünmeliyiz. İslam Ekonomisi hayatı bütün kesitleriyle gerçekleştirmektir. İnsanların sadece kendi faydalarını maksimize etmek değil, aynı zamanda toplumun faydasını da maksimize etmek çabasıdır.”

Millî Gazete