Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanma ya da özerkliği güçlendirme önerisini 16 Mart’ta referanduma götürme hazırlığı gerilimi tırmandırırken tercihini Kiev’den yana koyan Tatarları kazanmak için de girişimler sürüyor.
Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nden bir heyetin Akmescit’teki temasları nüfusun yüzde 12’sini oluşturan Kırım Tatarlarının tutumunda değişikliğe yol açmazken bu kez Tatarlara bazı haklar vaat edildi. Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, kurulacak yeni hükümette Tatarlara önemli pozisyonların verileceğini söyledi. Tatarlara tüm devlet organlarında aktif görev üstlenme önerisinde bulunan Aksenov, “Bir başbakan yardımcılığı ve iki bakanlık görevlerinin yanı sıra tüm bakanlıklarda birer bakan yardımcılığı ve geriye kalan bütün devlet kurumlarında da bazı üst düzey görevlerin Kırım Tatarları için ayrılmasına karar verdik’’ dedi. Tatarcaya resmi dil statüsü de vaat eden Aksyonov “Günlük hayatta iki dil kullanıyoruz: Rusça ve Kırım Tatarcası. Elbette cumhuriyetin de iki resmi dili olacak” ifadelerini kullandı.
Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov da bölgede yaşayan halkların tüm haklarına saygılı bir yönetim olacaklarını; Rusça, Ukraynaca ve Tatarcanın gelişimi için çalışacaklarını kaydetti. Konstantinov, referandumda Rusya ile birleşme kararına yüzde 80 civarında destek çıkmasını beklediklerini söyledi.
Tatarlar güvenmiyor
Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise Rus-Tatar ortak yönetimi kurma önerisine “Kağıt üzerinde böyle bir anlaşmanın değeri yok. Yarın her şey değişebilir” yanıtını verdi. Referandumu boykot eden Kırım Tatar Milli Meclisi, iç savaş tehlikesine dikkat çekip BM, AB, AGİT ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na acil barış gücü gönderilmesi çağrısı yapmıştı.
Radikal