logo

Teknoparklarda üretime yeşil ışık

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Yönetmeliği yürürlüğe girdi, böylece bu bölgelerde üretim yasağı kalkmış oldu. Artık Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra üretim faaliyetleri de desteklenecek.

Ar- Ge projesini tamamlayan şirket 3 ay içinde yeni bir proje sunmazsa, bölge dışına çıkarılacak. Buradaki firmalarda çalışan destek personeli de Ar-Ge personeli gibi desteklerden yararlanacak. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri dışında yapılan Ar-Ge faaliyetleri de kısmi olarak istisnalardan yararlanabilecek.

Teknoparklar ve teknokentlerin oluşturduğu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ne yönelik özel destek uygulamalarını içeren 6170 Sayılı Kanun’un uygulama yönetmeliği, kanun çıktıktan 3 yıl sonra yayınlandı. Teknoloji üreten ve Ar-Ge çalışmaları yapan firmalara vergisel açıdan avantajlar sağlayan kanunun uygulama yönetmeliği ile birlikte, bir yandan kanunla yapılan değişiklikler uygulanabilir hale getirildi. Ayrıca 2008 yılında çıkarılan Ar-Ge Kanunu ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasındaki uygulama farklılıkları giderildi.

Muafiyet ve istisnalar genişletildi

Muafiyet ve istisnaların uygulanma tarihleri 2011 yılında çıkarılan kanunla 31 Aralık 2013’ten, 2023 yılına uzatılmıştı, yönetmelikle birlikte bu değişiklik ile Ar-Ge Kanunu arasında paralellik sağlandı.

Ar-Ge çalışmalarını bölge dışında gerçekleştirmek zorunda kalan personelin, dışarıda geçirdikleri dönemde faydalanamadıkları istisnalardan, yeni yönetmelikle birlikte kısmen yararlanabilecekler.

Bu kapsamda yapılan çalışmalar Teknoloji Geliştirme Bölgesi yönetimi tarafından onaylandıktan sonra, bölge dışında geçirdiği sürelere ait ücretleri; firmanın Ar-Ge personeli için yüzde 25, üniversite bünyesinde kadrolu olan öğretim elemanları için yüzde 50 oranında gelir vergisi kapsamı dışında tutulacak.

Yeni yönetmelikte araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personeli tanımlarının kapsamları değiştirildi ve bu tanımlamalara destek personelleri ve teknisyenler eklendi.

Dünya