BDDK kredi kartına 9 ay taksit sınırını delen firmaların peşinde. Uygulamayı delenlere sahte fatura suçundan para ve hapis cezasına kadar birçok ceza verilmesi gündemde
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartına 9 ay sınırını delen uyanık firmaların peşine düştü. Piyasadaki ilk 2-3 aylık uygulamaları izleyen BDDK, taksit yasağının hangi yöntemlerle delindiğini tespit etmeye başladı. Yapılan incelemelerde cep telefonu satışlarında ilginç oyunlara başvurulduğu ortaya çıktı. 2 bin TL'lik cep telefonunu başka firmaların POS cihazından geçirip mobilya ürünü gibi gösterenden cep telefonunu bin TL'lik kılıf ya da aksesuarı olarak taksitlendirenlere kadar birçok oyuna başvurulduğu belirlendi.
Taksit hilesine ceza
Kredi kartında taksit hilesine üç koldan yaptırım uygulanacak. BDDK'nın yanı sıra vergi kaybına neden olunduğu için Maliye, taksit hilesi nedeniyle de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ceza kesecek. Taksit yasağını farklı yöntemlerle delenlere yönelik yeni yaptırımlar da masada. Vergi Yasası'na göre cep telefonu başta olmak üzere vadeli satış yasağını delenler sahte faturadan hapis cezası alabilecek. Yasaya göre sahte ve içeriği itibariyle yanıltıcı belge düzenlenmesi ve kullanımı suç sayılıyor. Sahte içerikli nedeniyle 8 aydan 3 yıla kadar hapis cezası söz konusu olabilecek. Maliye uzmanları, "Cep telefonu kılıfının bin lira olamayacağını herkes biliyor. Bu şekilde bir işlem gerçeğe aykırı fatura düzenlemeyle aynı kapsamdadır. Bu şekilde satış yapan da alan da usulsüz işlem yapmış demektir" yorumunu yaptı.
Rekabete de aykırı
Vergi Kanunu, 'Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, on sekiz aydan üç yıla kadar" hapis cezası öngörüyor. Taksit hilesi yaparak cep telefonu cihazı satan firmalara rekabet boyutu ile de ceza yazılacak. "Pazarı farklı yöntemlerle karıştırmak" başlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ceza kesilecek.
BDDK tek tek belirledi
Bankalararası Kart Merkezi'nden alınan verileri değerlendiren BDDK, sistemin boşluğundan yararlanma yollarını belirledi. Kredi kartına sınırla birlikte bazı firmaların senetle alışverişe başladığı görüldü. Bazıları 24 ayı bulan senetlerle taksit yaptırırken, bazı mağazalar müşterilerine özel kart uygulamasına başladı. Kartı olan müşterilere taksit yapılırken, her ay yeni alışveriş yapılmış gibi karttan çekim yapılıyor. Büyük satışlarda anında bireysel kredi formülü devreye giriyor.
Cep'te yasak dinlemediler
Cep telefonlarına taksit yasağı 1 Şubat'ta yürürlüğe girerken, uyanıklar yasağı delmenin yolunu buldu. Yapılan incelemelerde bin-2 bin liralık telefonların kılıf, aksesuar olarak taksitlendirildiği belirlendi. Firma, telefonu kılıfın yanında hediye vermiş gibi gösteriyor. Bir diğer yöntemde başka mağazaların POS cihazı kullanılarak yapılıyor.
Sabah