logo

'İklim müzakereleri strateji savaşına dönüştü'

Son IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) Raporu’nda; iklim değişikliğinin ciddi tehdit oluşturmaya başladığı ve bu nedenle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde sera gazı emisyonlarının azaltılması önemle vurgulandı.

“Türkiye’nin Yarınları Projesi Sonuç Raporu”, ülkemizin de içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası’nın küresel iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden biri olduğu sonucunu ortaya koydu. 

Bu havzada gerçekleşecek 2 santigrat derecelik sıcaklık artışı, etkilerini, beklenmeyen hava olayları, sıcak hava dalgaları, orman yangınlarının sayısında ve etkisinde artış, kuraklık ve bunlar dolayısıyla biyolojik çeşitlilik kaybı, turizm gelirlerinde azalma, tarımsal verim kaybı olarak hissettirecek.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi’nde gelecek nesilleri tehdit eden bu sorunla ilgili çözüm önerileri tartışıldı.

İTÜ’de düzenlenen zirve her yıl tekrarlanacak 

İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde dün başlayan zirvede, uluslararası düzeyde ülkelerin alacağı yükümlülükler, karbon piyasalarına etkileri, enerji kullanımının ilgili sektörlere yansıması ve bu bağlamdan hareketle en düşük maliyetli sera gazı azaltım sistemleri masaya yatırıldı.

Bu yıl ilki düzenlenen zirvenin her sene tekrarlanmasının planlandığını kaydeden Zirve Başkanı Doç. Dr. Etem Karakaya, zirvede karbon yönetimiyle ilgili önemli adımların atılacağını söyledi. 

İstanbul Karbon Zirvesi Gençlik Komisyonu kurulduğunu belirten Karakaya, iklim değişikliğini göz önünde bulundurarak araştırmalar yapacak genç araştırmacılar olmasının son derece mutluluk verici olduğunu kaydetti.

Dünya