Amerika kıtasında yaşanan sismik hareketlilik, volkanlar ve fay hatlarını içeren 'ateş kuşağı'nın uyandığı ve çok daha büyük depremlerin kapıda olduğu şeklinde yorumlanıyor
Tektonik faylar ve volkanlar Amerika kıtasında alarm veriyor. Uzmanlar artık depremlerin ve volkanik patlamaların sıkça yaşandığı bir döneme girildiğini kaydediyor. Geçen yüzyıl, ABD'nin ünlü "ateş kuşağının" bulunduğu doğu kıyısı için sismik aktivitenin çok az yaşandığı bir dönem oldu. Sismoloji uzmanları tüm volkanların yüzde 75'inin bulunduğu ve dünyadaki depremlerin yüzde 90'ının gerçekleştiği ateş kuşağının harekete geçmesinin büyük bir felaketin habercisi olabileceğini söylüyor. Uzmanlar, başta ABD'nin Kaliforniya eyaleti olmak üzere kıtayı bekleyen tehlikenin habercisi 12 işarete de vurgu yapıyor:
1. Los Angeles'ta 29 Mart'ta gerçekleşen 5.1 şiddetindeki deprem kentin uzun zamandan beri yaşadığı en büyük deprem olarak kayıtlara geçti.
2. Bu depremden sonra 100 artçı sarsıntı meydana geldi.
3. Yine 29 Mart'ta gerçekleşen 4.1 şiddetindeki depremle Los Angeles sarsıldı.
4. Los Angeles'ta 18 Mart'ta gerçekleşen 4.4 büyüklüğündeki deprem o sırada televizyonda canlı yayın yapan haber spikerlerinin masalarının altına saklanmasına neden oldu.
5. Kuzey Kaliforniya'da meydana gelen 6.9 şiddetindeki deprem ABD'nin 2010'dan beri yaşadığı en büyük deprem olarak tarihe geçti.
6. Oregon eyaletinde bulunan Hood dağında 100 kadar artçı deprem meydana geldi.
7. Geçen aylarda Oregon'da alışılmışın dışında toprak kayması felaketlerini de içeren bir dizi jeolojik aktivite meydana geldi.
8. Yellowstone Ulusal Parkı'nda 3 Nisan Perşembe günü 4.8 şiddetinde bir sarsıntı meydana geldi. Sarsıntının ardından 25 artçı deprem kaydedildi.
9. Bilim insanları Yellowstone'daki volkanın normal seviyeye göre 100 kat daha fazla helyum içerdiğini açıkladı.
10. Geçen ay Oklohoma'da 130 deprem meydana geldi.
11. Peru'da geçen ay 6.3 şiddetinde meydana gelen depremden başka bir dizi başka deprem de gerçekleşti.
12. Şili'nin kuzeyinde bir hafta içinde 300 deprem yaşandı.
Sabah