Dünya Bankası’nın Türkiye için 2014 büyüme tahminini yüzde 2.4’e çekmesinin ardından, IMF de bahar dönemi Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nda (WEO) yüzde 2.3’e çekti. IMF 2015 için de yüzde 3.1’lik büyüme öngörüyor. Yani iki yılda ortalama yıllık yüzde 2.7’lik bir büyüme.
IMF, döviz kurundaki kayda değer yükseliş, faiz oranındaki artışı ile makro ihtiyati önlemlere bağlı olarak özel tüketimdeki sert düşüşten dolayı ekonomideki büyümenin yüzde 2.3’lük bir orana gerileyeceği tahmininde bulunuyor. IMF kamu yatırımlarının da hız kesmeden, 2014 hedefleri dahilinde devam edeceğini de öngörmüş.
IMF görünüm raporunda küresel ekonomi değerlendirmesinde; gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın yaygınlaşmasını beklerken, mali uyumun yavaşladığını ve yatırımcıların borç sürdürülebilirliği konusundaki kaygılarının da azaldığını not düşmüş. Bankacılığında daha güçlenmeye başladığını. Para politikalarındaki normalleşmenin de gündemde olduğuna işaret ediyor.
Gelişmiş ülkelerde bu atmosferin, gelişen ülkelerdeki havayı de değiştirdiği anlatılırken; gelişmiş ülkelerdeki toparlanan büyümenin, gelişmekte olanlar için dış talepteki artış olarak ortaya çıkacağı, ama öte taraftan gelişmiş ülkelerdeki para politikalarının normalleşmeye başlaması ile gelişen ülkeler için daha zorlu bir finansal koşullar oluşturacağı da hatırlatılıyor. Yatırımcıların daha geri duracağı, makroekonomik zayıflıkların da daha maliyetli olacağı vurgulanıyor.
Radikal