logo

Almanya’dan sınırlı çifte vatandaşlık

Almanya’da Angela Merkel’in koalisyon hükümeti, ülkede yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren “Çifte Vatandaşlık” yasası taslağını kabul ederek meclise gönderdi.

Geçen yıl Eylül ayındaki genel seçimler ardından Merkel’in Demokrat Partisi (CDU) ile Sosyalist Parti (SPD) arasında haftalarca süren koalisyon görüşmelerinin kilit maddelerinden biri olan çifte vatandaşlık meselesi hazırlanan yasa tasarısı ile son buldu. Yasa tasarısı, belirli koşullara uymak karşılığında göçmenlere Alman pasaportu hem de çıkış ülke pasaportu taşıma hakkı tanıyor. Almanya Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada tasarı ile ülkede büyük tartışmalara yol açan ve göçmenlere vatandaşlık için “tercih şartı” koyan düzenlemenin kaldırıldığının altını çizdi.  Tasarının Almanya Federal Parlamentosu’nda görüşülüp bu yıl içinde yasalaşması bekleniyor. Ancak yasa Türkleri memnun etmedi. Yasayı uzun süredir bekleyen Türk sivil toplum kuruluşları, tasarının sadece gençleri kapsaması ve ülkede onlarca yılını geçirmiş olanları kapsamamasını eleştirdi.

Çift pasaport için şartlar şöyle:

İşte göçmen çocuklarının 18 ila 23 yaşları arasında Alman vatandaşlığı ya da ebeveynlerinin ülkesinin vatandaşlığı arasında seçim yapma şartını kaldıran çifte vatandaşlık tasarısı koşulları:

Almanya’da doğanlar doğrudan çifte vatandaşlık alabilecek. 

Almanya’da doğmayıp 21 yaşına kadar en az  8 yıl Almanya’da yaşayanlarda çift pasaport taşıyabilecek. 

Almanya’da doğmamış ama en az 6 yıl Almanya’da eğitim almış veya Almanya’da meslek eğitimi almış olanlar da çifte vatandaş olabilecek.

Çifte vatandaşlıktan yararlanma için 21 yaşından önce başvurmak gerekiyor. 

21 yaşından sonraki başvurular yasal mercilerce incelenerek karar verilecek.

Hürriyet