logo

Tarımda donlanma spekülasyonu

Tarım alanlarını vuran don olayının faturası üreticiden önce tüketicinin cebini yaktı. Henüz Tarım Bakanlığı ve eksperler zararı açıklamadan fındık, kayısı, erik ve elma fiyatları el yakmaya başladı

Martın başındaki yalancı bahara aldanarak çiçeklenen meyve ağaçlarını ayın son günleri yağan kar ve dolu vurdu. Donun yaptığı hasar, meyve bahçelerinden önce vatandaşın cebini yaktı. Tarım Bakanlığı yetkililerinin Karadeniz, Akdeniz'in kuzeyi ile İç ve Doğu Anadolu'da sürdürdükleri hasar tespit çalışmaları henüz tamamlanmadan meyve fiyatları yüzde 100'e kadar arttı.

Bazı çiftçiler, bakanlık ve sigorta eksperlerinin hasarın gerçek boyutuyla ilgili 10 gün içinde tam rakamları vereceklerini, bu tarihten önce zararın ne oranda gerçekleştiğiyle ilgili tüm açıklamaların spekülasyon olacağını belirtti. Mustafa Satıcı, henüz raflara yansıyan zammı açıklayacak bir hasar tespiti yapılmadığını, gözlemledikleri kadarıyla büyütüldüğü kadar bir zarar olmadığını ifade etti. Satıcı, "Kayıplar var ama Türkiye'de çok geniş bir coğrafyada ve yüksek çeşitlilikte tarım üretimi yapılıyor. Bir yerde ya da türde oluşan zararı diğerleri karşılıyor. Bu nedenle fiyatlardaki 3 kat artışı gerektirecek bir zarar söz konusu değil" dedi.

Öte yandan; Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman, fındıkta 150-250 rakımda yüzde 70-90, 250 ve üzeri rakımda da yüzde 90-100 oranında zirai don dolayısıyla hasar mevcut olduğunu belirtti.

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, “Fındıkta 150-250 rakımda yüzde 70-90, 250 ve üzeri rakımda da yüzde 90-100 oranında zirai don dolayısıyla hasar mevcut. Bu nedenle 2014 fındık ürününün genel afet kapsamına alınmasını istiyoruz” dedi.

Yaman, Bulancak ilçesinde gerçekleşen Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, 29, 30 ve 31 Mart geceleri oluşan zirai donun, yeni mahsul fındığa zarar verdiğini söyledi.

Antep fıstığı rekoltesi de “zirai don”un kurbanı oldu

Şanlıurfa’da yağışların az olması ve don nedeniyle, Antep fıstığı ağaçları ciddi zarar gördü.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, ağaçlardan yüksek verim alındığı yılın çiftçiler arasında “fıstık senesi” olarak nitelendirildiğini vurguladı. Öztürkmen, Türkiye genelinde bu yıl 150 bin ton rekolte beklendiğini, bunun da yaklaşık 70 bin tonunun Şanlıurfa’dan karşılanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Öztürkmen, şunları kaydetti: “Bu yıl zarar gören fıstık ağaçları bir miktar rekolteyi düşürecektir. Ama ‘var yılı’ olması nedeniyle fiyatlar geçen yılki gibi 17-18 TL civarında seyredecektir.”

Sabah / Milli Gazete