Avusturya Diyanet İşleri Başkanı Fuad Sanaç, Avrupa’da Müslümanlara yönelik düşmanlığın, İslâm’ın hukuk sistemi içinde tanınmaması ve kanunlara yansıtılmamasından kaynaklandığını söyledi. İslâm’ın bütün Avrupa ülkelerinde yasal olarak tanınması gerektiğini belirten Sanaç, “Demokratik ülkelerde yazılı kanunlar geçerlidir. Avrupa’da, İslâm’ın yasal olarak kabul edilmesi lazım. İslâm’ın tanınması, ‘insanı insan olarak kabul etmek’ demektir” dedi.
İslâm’ın tanınmamasının Müslümanların mezarını, düğününü, evliliğini, ibadetini, din dersini, örf ve adetlerini kabul etmemek anlamına geldiğini ve bütün problemlerin bundan kaynaklandığını ifade eden Sanaç, “Çünkü insanlar kendisini evinde hissetmiyor, gelecek görmüyor, o ülkenin dilini öğrenmiyor, ‘bir gün döneceğim’ diye yatırım yapmıyor” diye konuştu. Sanaç, “Yahudi, Katolik, Protestan ve Budist cemaatlere verilen hakları biz de istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) tarafından 28 Nisan’da Viyana’da düzenlenen “Müslümanlara Karşı Nefret Suçlarıyla Mücadelede Kolluk Güçleri ve Toplum İlişkilerinin Geliştirilmesi” konulu toplantıya katılan uzmanlar ve toplum liderleri fikirlerini beyan etti.
“İslâmofobi” Kavramı Kasıtlı Olarak Kullanılıyor
“İslâmofobi” kelimesinin kasıtlı olarak kullanıldığını aktaran Avusturya Diyanet İşleri Başkanı Fuad Sanaç, “Avrupa’da İslâm düşmanlığı var mı, var. Buna ‘İslâmofobi’ diyorlar. Bir kere bunun tarifi yanlış. Fobi insanın korkusudur. Bir insan yüksekten korkuyorsa, örümcekten korkuyorsa buna bir şey yapamazsınız. Bunun adı İslâm korkusu değil, İslâm düşmanlığıdır. Antisemitizm var, o zaman Antiİslâmizmin de kabul edilmesi lazım” diye konuştu.
Yasal düzenlemelerin yanında uygulamaların da önemli olduğunu belirten Sanaç, “Müslümanlara hakaret eden olduğu zaman İslâm düşmanlığı olarak kayıt etmiyorlar, sokakta saldırıya uğramış diye kaydediyorlar ve geçiştiriyorlar. Bu konuda gerekli tedbirleri almalılar” dedi.