logo

Ukrayna ekseninde AB-Rusya-Türkiye enerji üçgeni

Rusya'nın Türkiye'yi by-pass ederek inşa etmeyi planladığı Güney Akım projesi tehlikeye girdi. Avrupa Birliği'nin artık tek umudu TANAP'ın ev sahibi Türkiye.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik sürerken, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin neredeyse tamamı doğalgaz ve petrol ihtiyacının yüzde 100'ünü Rusya'dan karşılıyor.

Rusya'nın vanaları kapatması demek bu ülkelerdeki ekonomik aktiviteyi durduracağı gibi insani olarak da bu ülkelere büyük zarar verecek. İşte bu yüzden AB dikkatli adımlar atmak zorunda. AB'nin, enerji güvenliği kapsamında uygulamaya almaya hazırlandığı projelerden biri de Güney Akım'dı. Karadeniz'in altından geçerek Ukrayna'yı by-pass edecek boru hattı için gerekli onayı alan Ruslar inşaata önümüzdeki ay başlamayı planlıyordu. Fakat Avrupa'da işler değişti.

Son olarak Avrupa'da siyasi gelişmelerin boru hattı görüşmelerini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, "Gazprom'a ayrıcalık tanımak önceliklerim arasında değil" ifadesini kullandı. Rusya ve Ukrayra arasındaki gerginliğin Avrupa'ya yansımaması için geliştirilen bu projenin tehlikeye girmesiyle birlikte Avrupa'nın tek umudu TANAP olacak. Projenin neredeyse tamamı Türk topraklarından geçeceği için Türkiye enerjide bölgenin kalbi olacak. Hem boru hattından kendisi için gerekli gazı alacak hem de transit ücretle kasasını dolduracak.

TANAP, 2018 yılından itibaren başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp gaz taşımaya başlayacak. Türkiye hattan 6 milyar metreküplük doğalgazı aldıktan sonra kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya iletilecek. Hattın ikinci etabı tamamlandığında 31 milyar metreküplük yıllık kapasiteye ulaşması bekleniyor Türkiye bölümünün yaklaşık 1,830 km olması beklenen TANAP boru hattı 20 ilden geçecek.

Öte yandan; Tahran, Ukrayna krizinin ardından Rus gazına olan bağımlılığı azaltmaya çalışan Avrupa’ya doğalgaz temin etmeye hazır olduğunu açıkladı. İran en uygun seçenek olarak da Türkiye’den geçecek TANAP’ı gösterdi.

İran Petrol Bakan Yardımcısı Ali Majedi; Fransa, İngiltere ve Almanya’ya boru hattı ile veya sıvılaştırılmış olarak doğalgaz temin etmeye hazır olduklarını açıkladı.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA’ya göre, İran Petrol Bakanı Yardımcısı Majedi, doğalgazı Türkiye’den geçmesi planlanan TANAP üzerinden taşımanın en uygun maliyetli seçenek olduğunu söyledi.

İran gazını Avrupa’ya taşımak için Ermenistan, Gürcistan ve Karadeniz üzerinden geçecek bir boru hattının da yapılabileceğini ifade eden Majedi, İran’ın sıvılaştırılmış olarak da Avrupa’ya gaz tedarik edebileceğini söyledi.

Majedi, Avrupa ile yapılacak doğalgaz anlaşmalarının her iki taraf için de kazançlı olacağını söyledi.

haber7.com