logo

Esnek çalışmada yeni model

Meclis'e sunulacak 6 maddelik taslakta, doğum sonrası esnek çalışma konusunda Fransa modeli benimsendi. Pakette, doğum yapan kadına iş güvencesi, prim ve kreş desteği, esnek çalışma seçeneği, muayene izni ve evlilik teşviki yer alıyor. Nakit desteği ise yüksek maliyet nedeniyle paketten çıkarıldı. Doğumdan sonra kadınların sigorta primi yatarken, burada özel sektörün prim yükünü kamu hafifletecek. Doğum iznine ayrılanların yerine kısa süreliğine birini çalıştırılabilmek de mümkün olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik paketinde üç çocuk teşviki, kadın istihdamının desteklenmesi konularının da yer alacağını açıkladı. Bakan Çelik, 6 maddelik taslağın maliyeti konusunda sosyal taraflarla çalıştıklarını söyledi. Kalkınma ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışmayla aile ile iş hayatı arasındaki doğum ve sonrası bakım işlerinin uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Pakette evlenme yaşı ve sezaryen gibi konular da yer alıyor. Modelde Fransa modeli benimsense de Türkiye'ye özgü farklı alternatifler de geliştirildi. Kamu kurumunda çalışan anne, çocuğu belirli yaşa gelinceye kadar esnek çalışma modelini tercih edebilecek.

Çocuk bakım hizmetleri, merkezi yönetim, işveren, yerel yönetim ve aile işbirliğiyle yürütülecek. Gelir durumu iyi olmayan ailelere belediyeler aracılığıyla ücretsiz kreş imkânı sağlanması planlanıyor. İsveç, Finlandiya gibi ülkelerde kreş gibi hizmetler ailelerin gelir durumuna göre kamu tarafından sübvanse ediliyor.

İşe alma zorunluluğu geliyor

Kadın istihdamını teşvik kapsamında doğum sonrası için işverene işe alma zorunluluğu getirilecek, çocuk yardımı artırılacak. İş ve çalışma koşulları hamileliği riske atmayacak şekilde düzenlenecek. Periyodik kontroller konusunda her türlü kolaylık gösterilecek. Hamile kadınlar ağır işlerde çalıştırılmayacak. Kamuda çalışan işçi ve memur kadınlar muayene günlerinde ücretli izinli sayılacak. Riskli yerlerde çalışanların yeri değiştirilecek.

Sabah