Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye yükseköğretim sisteminin son 30 yılının ve bugünkü yapısının bütün boyutları ortaya koyduğu bir rapor hazırladı.
Çetinsaya’nın üzerinde iki yıla yakın bir zaman çalıştığı ‘Büyüme, Kalite, Uluslararasılaşma: Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası’ başlıklı rapora göre Türkiye’de 20 bini doktoralı olmak üzere, yaklaşık 45 bin öğretim elemanına ihtiyacı olduğu vurgulandı. YÖK’ün Nisan 2014 verilerine göre Türkiye’de 141 bin 674 öğretim elemanı bulunduğu belirtilen raporda, ‘’Ulusal ve uluslararası veriler değerlendirildiğinde, Türkiye yükseköğretim sisteminin önemli bir öğretim elemanı açığı bulunmaktadır. Mevcut öğrenci ve öğretim elemanı sayılarına göre, Türkiye’nin öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı bakımından OECD ortalaması olan 16’ya ulaşabilmesi için, 20 bini doktoralı öğretim üyesi olmak üzere yaklaşık 45 bin öğretim elemanına ihtiyacı vardır. Türkiye’nin OECD ülkeleri ortalamasına erişebilmesi için, önümüzdeki beş yıl boyunca her yıl yaklaşık 18 bin 500 öğretim elemanı sisteme dahil edilmelidir.’’ ifadelerine yer verildi.
'Bu maaşla çalışan eleman bulamayız'
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, öğretim elemanlarının maaşlarının düşük olduğunu savunarak “Bu şekilde ögrencilerimizi akademide kalmaya ikna edemeyiz” dedi
Öğrenci sayısındaki artışla kıyaslandığında öğretim elemanı artışının geride kaldığını vurgulayan Çetinkaya “Türkiye’deki öğretim üyelerinin maaşları son derece dezavantajlı bir konumda. Bu konumla nitelikli beyinleri ve gençleri akademide kalmaya ikna etmemiz çok zor” dedi.
Çetinsaya “Fiziki şartlarımız var, öğrencimiz var, öğrencimiz daha da olmaya devam edecek. Her şey var ama öğretim üyesi olup olmayacağını bilemiyoruz 10 yıl sonra. Yeterli, nitelikli öğretim üyesi olup olamayacağı, bu sistemi sırtında taşıyacak, koşturacak öğretim üyeleri olup olmayacağı konusunda hepimizde soru işaretleri var, eğer bugünkü politikalarımızı değiştirmezsek” diye konuştu.
Millî Gazete