AİHM, Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle Türkiye'nin 90 milyon euro (yaklaşık 257 milyon TL) tazminat ödemesine karar verdi. Dışişleri kaynakları, kararın Türkiye için "yok hükmünde" olduğunu söyledi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'yi 1974'teki Kıbrıs Barış Harekâtı ve sonrasındaki süreç nedeniyle 90 milyon euroluk tazminata mahkûm etti. AİHM Büyük Dairesi dün, Kıbrıs görüşmeleri ve dolayısıyla Kıbrıs'ın bundan sonraki siyasi geleceğini yakından ilgilendiren bir karar aldı. 10 Mayıs 2001'de verdiği mahkûmiyet kararının tazminat miktarını açıkladı. Buna göre Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi yönetimine; harekât sonrasında kaybolduğu iddia edilen bin 491 Rum için 30 milyon, Karpaz bölgesindeki politikalar nedeniyle de 60 milyon olmak üzere toplam 90 milyon euro tazminat ödemeye mahkûm oldu. AİHM kararında, Türkiye'nin Barış Harekâtı sırasında ve sonrasında 14 ayrı nedenle hak ihlalinde bulunduğu sonucuna vardı.
Dışişleri kaynakları, kararın Türkiye için yok hükmünde olduğunu bildirdi. Ankara'nın değerlendirmesinde üç konu öne çıktı: 1. AİHM, devletten devlete hüküm ve sonuç doğuracak bir karar veremez. 2. Türkiye, hukuken tanımadığı bir devlete tazminat ödemez. 3. Bu karar Kıbrıs'ta yeniden müzakerelerin başladığı bir dönemde Ada'da kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme katkı sağlamaz.
Cezayı getiren büyük ihmal
AİHM'NİN dün tazminat miktarını belirlediği davanın geçmişinde yaşananlar, kararda etkili oldu. Kıbrıs Rum Yönetimi'nin 1996'da açtığı dava, AİHM'de 28 Haziran 1996'da kabul edilebilir bulundu. Karar, 10 Mayıs 2001'de açıklandı. AİHM ile Türkiye arasında bu süreçte karşılıklı yazışmalar yapıldı. AİHM son olarak, Büyük Daire'deki duruşmalarda Türkiye'ye savunma için süre tanıdı. Bu süre, 5 Haziran 2000'de doldu. Ancak dönemin hükümeti, verilen süre içinde AİHM'ye savunma yapmadı. Türkiye davada "yargıç sıkıntısı" da yaşadı.
Sabah