Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin bir kademe altında olan ‘BB+’ uzun dönem kredi notunu ve negatif olan kredi notu görünümünü teyit etti.
S&P dün açıkladığı değerlendirme raporunda, Türkiye ekonomisine ilişkin risklere dikket çekerek, not görünümünün negatif tutulmasıyla ilgili ‘ödemeler dengesi ya da büyüme şokları yaşanması halinde’ notta bir indirim ihtimali anlamına geldiğini belirtti. “Negatif kredi notu görünümünü, ödemeler dengesi ya da büyüme şokları olması halinde Türkiye’nin kredi notunun en az üçte bir olasılıkla indirim ihtimali görüşümüzü yansıtıyor. Sert bir şok mali performansı ve finansal sektörün istikrarını etkileyebilir” ifadelerine yer verilen S&P açıklamasında, ihracattaki büyümenin güçlenmesine paralel olarak ekonominin kademeli bir şekilde yeniden dengelendiğine dikkat çekilmesi ise, mevcut notu ‘ihracat kurtardı’ şeklinde yorumlandı. Türkiye’nin ihracatı Ocak-Nisan 2014 döneminde yüzde 9.5’luk artış gösterirken, yılın tamamında yüzde 10’un üzerinde artış sağlanması hedefleniyor.
Özel sektörün borcuna dİkkat
Ekonominin dış kırılganlıklarının yönetilmesinin zorlaştığına dikkat çeken S&P, buna neden olarak özel sektörün gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 20’sine yaklaşan döviz pozisyonunu, yüksek nitelendirdiğini cari açığı ve gelişmiş ülkelerin gevşek para politikasını geri çevirme olasılığını ve enflasyonda yüksek döviz geçirgenliğini gösterdi.
İspanya ve Yunanistan’a müjdelİ haber
S&P dün Türkiye’nin kredi notunu ve negatif görünümünü koruduğu, ekonomisine ilişkin risklere dikkat çektiği yönde açıklama yaparken, İspanya’nın notunu ‘BBB-’den ‘BBB’ye yükseltti. S&P, İspanya’nın yatırım yapılabilir seviyedeki notunu bir kademe daha yükseltti. Öte yandan Fitch de dün, Euro krizinin sembolü haline Yunanistan’ın kredi notunu ‘B-’den ‘B’ye yükselttiğin ve görünümünü de ‘durağan’ olarak belirlediğini duyurdu. Halen ‘spekülatif’ sınıfta yer alan Yunanistan’ın notu ‘yatırım yapılamaz’ seviyeye bir kademe daha yaklaştı.
Hürriyet