Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yarın yürürlüğe girecek yeni tüketici kanunuyla herhangi bir tarifeye bırakmaksızın, “hesap işletim ücreti”nin tamamen yasaklandığını söyledi.
Yeni kanunla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Yazıcı şu bilgileri verdi:
- İnşaat ruhsatı almamış üretici, maketten tüketiciye konut satışı yapamayacak.
- Konut satışlarında tüketiciler 14 gün içinde cayma hakkını kullanabilecek.
- Tüketicilere paket tur sözleşmesinin esas unsurlarından birinin değişmesi halinde, sözleşmeden dönme hakkı getirilecek.
- Tüketici, memnun kalmadığı paket tur için şirketten “boşa harcanan tatil zamanı” tazminatı isteyebilecek.
- Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm abonelikler, internetten yapılması halinde internetten iptal edilebilecek. Tüketiciler sözleşme feshi için bayilere yönlendirilemeyecek.
- Herhangi bir tarifeye bırakmaksızın, “hesap işletim ücreti” tamamen yasaklanacak.
- Her bankanın aidat zorunluluğu olmayan kredi kartı olacak.
- Saadet zinciri tipi organizasyonlar yasadışı kabul edilecek.
- Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvuruda şikayet limiti 1272 TL’den 3 bin TL’ye çıkarılarak, daha fazla tüketici uyuşmazlığının mahkeme öncesinde çözülmesi sağlanacak.
- Karşılaştırmalı Reklam serbest olacak.
- Çocukların, engellilerin, hastaların, yaşlıların duygusal istismar aracı olarak kullanıldığı reklamlarla ilgili önlem alınacak.
BDDK’yı zorlayacağız
Hayati Yazıcı, bankaların faiz dışı ücret ve komisyonlarıyla ilgili ikincil düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek, “Kanun kapsamında; Bakanlık 23 tane, Hazine bir tane ve BDDK da bir tane yönetmelik yayımlayacak.
BDDK’nın yayımlayacağı bankaların faiz dışında alacakları ücretleri belirleyeceği yönetmelik için altı ay süresi var. Bürokratik kadromuz takip ediyor. İnşallah BDDK bu altı aylık süreyi beklemez; biz de zorlayacağız. Tüketici memnun değilse, her gün sizi gündeme taşıyorsa, elbette ki bankalar da bu durumdan rahatsız oluyor.
Dolayısıyla bunun ortadan kalkmasını sağlarsak bankalar bundan memnun olacaklar” diye konuştu.
Ücrette hakkaniyet
Yazıcı, bankaların aldığı ücretlerin azalması ile ilgili de “Bu konunun uzmanı BDDK. Verilen hizmete karşı alınan ücretin hakkaniyet ölçülerine uygun olması. Hiç hizmet sunulmuyorsa onun da ücretlendirilmesini önlemek" dedi.
Milliyet
|