logo

Maden ve taşerona ‘çekidüzen’ geliyor

Maden işçilerinin yanı sıra toplumun çeşitli kesimleri için önemli düzenlemeler içeren torba kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıdaki bazı düzenlemeler şöyle:

TAŞERONA ASIL İŞÇİ ÜCRETİ:

Taşeronluk uygulamasının kanuna aykırı kullanılması halinde, taşeron işçilerine ödenecek ücret ve sağlanacak diğer sosyal haklar, asıl işverenin emsal işçisine veya benzer işi yapan işçiye ödenen ücret ve sağlanan sosyal haklardan az olamayacak.

KIDEME BAKILMAYACAK:

 30 veya daha fazla işçinin çalıştığı bir işyerinde, yer altı işlerinde çalışan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, işçinin kıdem süresine bakılmaksızın işverence ancak geçerli bir sebeple feshedilebilecek.

ALACAĞA DEVLET GÜVENCESİ:

İşverenler, taşeron şirketlere iş vermeleri halinde bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontorol etmekle yükümlü olacak. Varsa ödenmeyen taşöron işçi ücretleri, taşeron şirketin hak edişlerinden kesilerek işçilerin banka hesabına yatırılacak.

FAZLA MESAİ YOK:

Zorunlu ve olağanüstü haller dışında yeraltı işlerinde çalışan işçilere fazla mesai yaptırılamayacak. Zorunlu ve olağanüstü hallerde yeraltı işçilerinin haftalık 36 saati aşan her bir saat için normal çalışma ücretinin yüzde 50 daha fazlası ödenecek.

4’ER GÜN FAZLA İZİN:

Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri kıdemlerine göre dörder gün arttırılacak. Buna göre, 15 yıldan fazla kıdemi olan madencilere verilen iznin alt sınırı 26 günden 30 güne çıkarılacak. 5 yıldan az kıdemi olan yeraltı işçisinin ise en az 14 gün olan izni 18 güne çıkmış olacak.

GÜNLÜK 6 SAAT ÇALIŞACAK:

Yeraltı işçilerinde çalışan işçiler için çalışma süresi haftada en fazla 36 saat olacak. Günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek. Böylece çalışma süresi 45 saatten 36 saate düşmüş olacak.

HER İŞÇİ İÇİN 2 BİN TL CEZA:

Alt işverenlere kanuna aykırı iş verilmesi veya alt işverenin düşük ücrette taşeron çalıştırması gibi kanuna aykırı hallerde, hem işverene, hem taşeron şirkete hem de işveren vekillerine her bir işçi için 2 bin TL para cezası verilecek.

KIDEM TAZMİNATI:

Taşeron işçilerin kıdem tazminatları devlet güvencesi altına alınacak. Buna göre taşeron işçilerin hak ettiği kıdem tazminatları ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından doğrudan işçinin banka hesabına aktarılacak.

PRİM BORÇLARI SİLİNECEK:

Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK’ya olan her türlü borçları silinecek.

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK:

Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2006 tarihinden sonra işe başlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca tespit edimlen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya kesintili olarak çalışan maden işçilerinin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye çekilerek erken olmaları sağlanacak.

İZİN YIPRANMA SAYILACAK:

Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanların ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs süreleri ile resmi tatil günleri gibi fiilen çalışmadıkları süreler yıpranma hakkı kapsamında değerlendirelecek. Bu sürelerin de yıpranmadan sayılması sayesinde madenci 43 yaşında emekli olabilecek.

Milliyet