logo

Buğdayı dolu vurdu, ayçiçeği strese girdi

Kayısı ve fındıkta yüzde 50 rekolte kaybına neden olan dondan sonra, bu kez de aşırı yağış ve dolu nedeniyle birçok ilde buğday, ayçiçeği, pancar tarlaları ile meyve ve sebze bahçeleri hasar gördü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Yozgat, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Kayseri, Çorum ve Kırıkkale’de 30-31 Mayıs ile 1 Haziran 2014’te meydana gelen dolu nedeniyle hububat, ayçiçeği, şeker pancarı, meyve ve sebze bahçelerinde ön hasar tespit çalışmalarına başlandığını bildirdi. 7 ilde toplam 1 milyon 332 bin dekar alanın afetten etkilendiğini tespit eden Bakanlık İl Müdürlükleri ön hasar tespit çalışmalarına başladı. Dünya Ayçiçeği Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yalçın Kaya, “Yağışlar nedeniyle ayçiçek ekimi yapılamadı. Yağış ve güneş ikileminde kalan ayçiçeği, kaç tane dane yapacağına karar vereceği dönemde strese girdi” dedi.

Destek kapsamı belirlendi

Çiftçilere, üretim yılı içerisinde işledikleri Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Ocak 2014’ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Mazot, gübre ve toprak analizi destekleme uygulamalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesine ilişkin usul ve esasları kapsayan tebliğe göre, çiftçilere, üretim yılı içerisinde işledikleri ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Müracaat ettikleri toplam arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere, mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmayacak. Toprak analizi desteği dekar başına 2,5 lira olacak. ÇKS’ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Eylül 2014’e kadar toprak analizi yaptırılması gerekecek. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak. Mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin 2014 üretim yılı ÇKS kaydını yaptırmaları, belirlenen bilgi ve belgelerle il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

Milliyet