Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Kafkasya ve Hazar Bölgesi Uzmanı Güner Özkan, iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin kısa vadede gerçekleştirilecek bir proje olmadığını belirterek, “Ancak bu yeni işbirliği hamleleri, dünyaya bir mesaj niteliğindedir” dedi.
Rus doğalgazına bağımlığını azaltmaya çalışan Avrupa’nın Türkmen gazını artık ciddi şekilde istediğini anlatan Özkan, İran’a yönelik ambargoların da hafiflemeye başlamasıyla, İran, Türkiye ve Orta Asya ülkelerinin daha rahat işbirliği yapabileceğini söyledi.
Çin’in en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Türkmenistan’ın, geçen ay Rusya’nın Çin’le yaptığı 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasıyla pazarlık gücünün zayıfladığını belirten Özkan, “Türkmenistan’ın yeni alternatif pazarlar araması ve bu bağlamda yeni tedarikçiler arayan Avrupa’ya ulaşmak için Türkiye ile işbirliğini geliştirmesi önemli” diye konuştu.
Nabucco boru hattı projesinde taraflardan biri olan ve Orta Asya’nın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip Türkmenistan’ın en büyük sorununun, doğalgazı Hazar bölgesinden Türkiye’ye nasıl geçireceği olduğunu dile getiren Özkan, şunları kaydetti:
“Hazar denizinin altından veya İran üzerinden geçirilecek boru hatları iki önemli alternatif olabilir. Hazar’da en etkin aktör Rusya. Türkmen gazını Hazar’dan geçirecek bir boru hattına Rusya’nın izin vermek isteyeceğini düşünmek yanlış olur. Ayrıca, Azerbaycan’la Türkmenistan arasında bazı enerji alanlarının paylaşımı konusunda sorunların olması başka bir engel.”
Türkmenistan, 32 trilyon metreküp doğalgaz ile dünyanın en büyük dördüncü rezervine sahip. Yılda yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz üreten Türkmenistan, bu gazı büyük oranda Çin’e (yüzde 52), Rusya’ya (yüzde 24), İran’a (yüzde 22) ve diğer eski Sovyet ülkelerine (yüzde 2) ihraç ediyor.
Millî Gazete