Türkiye’nin ikinci büyük sanayi havzası konumundaki Kocaeli’nde hava kirliliği korkutan boyutlarda
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, altı yıldır üzerinde çalıştığı araştırması, şehirdeki hava kirliliğinin boyutlarını gözler önüne serdi. 2008- 2013 yılları arasında yapılan hava kalitesi ölçümlerine göre, altı yıllık periyotta Kocaelililer iki gün bir akciğer kanseri ve solunum hastalıklarına neden olabilecek kadar kirli hava soludu.
Sınır değerin 20 katı
Hamzaoğlu, araştırmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kocaeli hava kalitesi izleme istasyonunun saatlik ölçüm verilerini kullandı. Araştırmaya göre, söz konusu tarihler arasında yapılması gereken 52 bin 609 ölçümden 45 bin 818’i gerçekleştirildi. 6 bin 791 ölçüm ise yapılmadı. Araştırma, PM10 (partikül madde) ölçümlerinin bazı günlerde Dünya sağlık Örgütü sınır değeri olan 50 mikrogram/metreküp değeri yaklaşık 20 kat aştığını ortaya koydu. Hamzaoğlu, ölçüm yapılan 1887 günden 964’ünde havada kanser riskinin bulunduğunu belirledi.
Hamzaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın 17 Ekim 2013’te hava kirliliğini kanser nedeni olarak kabul ettiğine dikkat çekerek, “Kocaeli’de 2008-2013 yıllarında her iki günden birinde hava kirli. Yani kanser solunuyor. Bu duruma acil müdahale edilmesi gerekiyor” dedi. 6 yılın ortalamasının 60 mikrogram/metreküp olarak belirlediğini kaydeden Hamzaoğlu şunları söyledi:
Erken ölümün sebebi
“Hava kirliliği, bebeklerde ve çocuklarda hastalık ve ölümlere, yetişkinlerde ise solunum sistemi hastalıklarıyla kalp krizi başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin dünya genelinde her yıl 6 milyondan fazla insanın erken ölümüne neden olduğunu açıkladı.
Milliyet