logo

Pamuk stratejik ürün olmalı

Tekstil ve hazır giyim sektörünün ana hammaddesi olarak büyük öneme sahip olan pamuk üretiminin artırılması, tüm büyük tekstil ülkelerinde olduğu gibi Türkiye için de önemini koruyor.

Son 15-20 yıllık süreçte Türkiye’de pamuk üretimi yurt içi talebi karşılayacak ölçüde geliştirilemediği, hatta kimi yıllarda gerilemesinin önü alınamadığı için,  üretim-tüketim dengesi ciddi ölçülerde bozulmuş durumda. Türkiye’nin yıllık pamuk üretimi 2013’te 600 bin ton civarında iken, pamuk tüketimi bunun iki katını aşarak 1.5 milyon tona çıktı. Yani Türkiye 900 bin ton pamuk ithal etti. Bu durum bir yandan önemli döviz kayıplarına neden olurken, diğer yandan istihdam, katma değer ve ihracat geliri açısından Türkiye ekonomisi için çok büyük öneme sahip olan ve hammadde olarak yaklaşık yüzde 60 oranında pamuk kullanılan tekstil ve hazır giyim sanayisinin küresel rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla pamuk stratejik ürün olarak ilan edilmeli ve üretiminin artırılması için gerekli önlemler bir an evvel hayata geçirilmeli.

Türkiye, hem kütlü pamuk üretimi hem de pamuk elyafı tüketimi açılarından önde gelen küresel aktörlerden biri. 2012/13 sezonunda, dünyanın 8. büyük pamuk üreticisi olan Türkiye, en fazla pamuk üretimi yapan ülkeler arasında ikinci en yüksek ortalama verime erişti. Ancak bütün bunlar Türkiye’yi son yirmi yılda geldiği pamuk ithalatçısı konumundan çıkarmaya yetmiyor. 2013/2014 sezonunda yıllık yurt içi pamuk elyafı tüketimi 1.5 milyon ton civarında. Bu da Türkiye’yi Çin’den sonra ikinci büyük pamuk ithalatçısı konumuna getiriyor. 2008 küresel ekonomik krizin olumsuz etkisiyle pamuğun özellikle üretimi olmak üzere, tüketim ve ticareti sadece Türkiye’de değil tüm dünyada azaldı. Ancak 2011/12 sezonunda fiyatlarda yaşanan tarihi seviye nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üretim arttı. Ancak, gevşeyen fiyatların da etkisi ile önümüzdeki dönemde dünyada ve ülkemizde üretimde düşüşün sürmesi bekleniyor.

Hürriyet