logo

Antibiyotik direnci tıbbın sonu mu?

1990 yılından bu yana, dünyanın en büyük sekiz ilaç şirketi, antibiyotik bölümlerini kapattı. Uzmanlara göre, jenerik ilaçlar, antibiyotikler açısından bir felaket oldu. Uzmanlara göre, son 20 yılda tıp alanında gerçekleştirilen ilerlemeler tehdit altında.

Le Point dergisinde yer alan bir habere göre, Lyon merkezli Ampere Laboratuvarı, toprak, deniz ve nehirlerden 71 örnek topladı. Örneklerde, doğa tarafından üretilen genlerin, antibiyotiklere dirençli olduğu ortaya kondu. Paris Pasteur Enstitüsü Bakteriler Bölümü Direktörü Patrice Courvalin ise, bu direncin geri dönüşü olmadığına dikkat çekiyor. Sonuçta, bir mucize olmadığı takdirde, kullanılan tüm antibiyotiklerin teknik olarak “işsiz” kalması gündemde.

Mikroplara karşı ilk cephe kaybedildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, bundan bir süre önce, antibiyotiklere karşı direnç kazanan bakterilerin modern tıbbın sonunu getirebileceği uyarısında bulunmuştu. Chan, dünyanın rutin ameliyatları imkansız hale getirecek bir antibiyotik krizi ile karşı karşıya olduğunu da söylemişti. Şimdiye kadar geliştirilen tüm antibiyotiklerin etkisini kaybedebileceği uyarısında bulunan Chan, tüberküloz, sıtma ve HIV-AIDS için geliştirilen ilaçların da aynı tehlike altında olduğunu belirtti.

Dünya