logo

'Göçmenleri Türkiye’ye püskürtmeyin'

Sefalet ve zulümden kurtulmak için ülkelerinden büyük umutlarla yola çıkan kaçaklar, Türkiye üzerinden Yunan adalarına, oradan da Avrupa ülkelerine kaçmak için Ege sahillerini mesken edindi.

Kaçak sayısında ise geçen yıllara oranla patlama yaşandı. Son aylarda her gün 2-3 tekne dolusu ortalama 100 kaçak göçmen yakalanmaya başladı.

Uluslararası Af Örgütü bir rapor yayınlayarak Avrupa ülkelerinin göçmenleri kabul etmeyip Türkiye’ye püskürterek hayatlarını tehlikeye attığını belirtti.

Veriler, 2014’ün ilk 7 ayında yakalanan kaçak göçmen sayısının 2013 ve daha önceki yıllara oranla çok yüksek olduğunu gösterirken, Uluslararası Af Örgütü de önceki gün yayınladığı raporda Avrupa Birliği’nin (AB) göç politikalarını eleştirdi. AB ve üye ülkelerinin sınırlarını kapatma konusundaki kararlılığının; göçmen ve mülteci haklarını ve hayatlarını riske attığının dile getirildiği raporda şunlar yazıyor:

Türkiye tampon bölge

“AB’nin dış sınırlarını korumak için 2007-2013 arasında yaklaşık 2 milyar Euro harcadığı görülüyor. AB, içinde bulunan sığınmacı ve mültecilerin durumunu iyileştirmek için sadece 700 milyon Euro harcamış. AB ve üye ülkeler göçmen ve mültecileri daha AB ülkelerine ulaşmadan durdurma çabası ile AB çevresinde bir tampon bölge oluşturması için Türkiye, Fas ve Libya gibi komşu ülkelerle birlikte çalışıyor ve onları finanse ediyor.”

“Avrupa’ya karadan ulaşma konusunda gittikçe daha büyük engellerle karşılaşan göçmenler ve mülteciler Yunanistan ve İtalya’ya artık daha tehlikeli olan deniz rotaları üzerinden ulaşmaya çalışıyor. Yüzlerce insan Avrupa’nın kıyılarına ulaşmaya çalışırken ölüyor. 2013’te İtalya açıklarındaki Lampedusa Adası’nda 400’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Bu trajedinin ardından İtalya ‘Mare Nostrum Operasyonu’ adında bir arama kurtarma girişimi başlattı. Bu girişimin başlatıldığı Ekim 2013’ten bu yana 50 bin’den fazla kişi kurtarıldı.”

Af Örgütü yayınladığı raporda, Bulgaristan ve Yunanistan’a “Göçmen ve mültecilerin Türkiye’ye hukuksuz bir şekilde geri itilmelerine derhal son verilmeli, bağımsız ve tarafsız bir biçimde soruşturulmalıdır. Türkiye, tüm göçmen ve mültecilerin haklarına tam anlamıyla saygı gösterdiğini, bu hakları koruduğunu ve hayata geçirdiğini fiili olarak ortaya koyana dek, göçmen ve sığınmacıların ikili geri kabul anlaşmaları yahut diğer ikili anlaşmalar yoluyla Türkiye’ye gönderilmelerine son verilmelidir” tavsiyesinde bulundu.

Hürriyet