logo

Torba yasanın ayrıntıları...

Emekliden esnafa, GSS'den taşıt vergisine kadar birçok konuyu yeniden düzenleyen Torba Yasa, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Yasayla borçlar yeniden yapılandırılıyor

Çalışma hayatından vergi borçlarına, gündeliğe gidenlerin sigortasından 28 Şubat mağdurlarına kadar toplumun her kesimini ilgilendiren Torba Yasa, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Meclis'te 37günlük mesai sonrasında detaylı incelenerek onaylanan yasa, birçok alanda yeni bir dönemin kapılarını açacak. Torba Yasa ile öne çıkan değişikliklerin başında devletin alacaklarının yeniden yapılandırılması geliyor. Bu yapılandırma esnaftan gündelikçiye, madenciden öğrenciye, taşeron işçiden müteahhite kadar geniş bir kesimi kapsıyor. Düzenlemeyle milyonlarca vatandaşın vergi, prim borcu, idari para cezası yeni bir ödeme takvimine kavuşacak ya da tamamen kaldırılacak. Binlerce Bağ-Kur'luya verilen emeklilik ve prim borçlarını dondurmak da yeni fırsatlar arasında.

DOĞUM BORÇLANMASI: Torba Yasa'yla doğum borçlanması 2 çocuktan 3'e çıktı. Böylece kadınlar 6 yıl daha erken emekli olabilecek.

PRİM BORÇLARINDA FIRSAT: İşyerlerinin 31 Aralık 2013 öncesine ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 lirayı aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

VERGİ CEZASI SİLİNMİYOR: Vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak. Vergi asıllarının ve cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek. Ancak, 30 Nisan 2014'ten önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi, buna bağlı ceza, gecikme faizleri, zamlarının tahsilinden vazgeçilecek.

GSS BORÇLARI YAPILANDIRIYOR: Gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalıları (GSS) yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde teste başvurursa prim borçları faizsiz yapılandırılacak. Bu süreyi uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

ŞİRKETLER "FESİH"TEN KURTULACAK: 14 Şubat 2014'e kadar gerekli sermaye artırımını yapmayan şirketler hakkında, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde sermaye artırımını yaparsa fesih işlemi uygulanmayacak. Esnafın odaborsalara borcu da yapılandırılacak.

MÜTEAHHİTLERE PRİM DESTEĞİ: Türk firmalarının çalışmak için yurtdışına götürdüğü işçilerin sayısının artırılması için, prim üst sınırı asgari ücretin 6.5 katından 3 katına indiriliyor. Böylece yurtdışında daha fazla Türk işçisi çalıştırılabilecek.

MTV, MUAYENE DE KAPSAMDA: Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve kesilen vergi cezaları ile gecikme faizi de yapılandırılacak. Araç muayenesini zamanında yaptırmayanların cezaları ve gümrük vergisi borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alındı.

BAĞ-KUR ALACAĞI DONDURULUYOR: Yaklaşık 22 milyar liralık Bağ-Kur alacağı donduruluyor. Toplam 1.3 milyon Bağ-Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren tasarıyla, son 5 yıl işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor. Bu kapsamda olan yaklaşık 70 bin Bağ-Kur'lunun emekliliğindeki engel de kalkmış olacak.

30 NİSAN'A KADAR OLAN BORÇLAR: Torba Yasa'daki vergi yapılandırması 30 Nisan 2014'ten önceki dönemde, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, zamlarını kapsayacak.

MADENCİLERE ERKEN EMEKLİLİK: Madenciler için emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek. Yıpranma hakkıyla emeklilik yaşı 43'e inecek. Yeraltında azami çalışma süresi günlük 6, haftalık 36 saat oldu. Linyit ve taşkömürü madeni çalışanlarına asgari ücretin 2 katından az maaş verilemeyecek.

YERALTINDA KIDEM ŞARTI YOK: Kıdem tazminatı için 6 ay çalışma şartı kaldırılıyor. Yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek. Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak.

Sabah