Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasına Almanya’dan itiraz sesleri yükseliyor. ABD’nin Avrupa’da ticari dinleme faaliyetleri yaptığının iddia edilmesinden bir süre sonra Almanya’da gıda güvenliği sebebiyle ABD ürünlerine pazarını açmak istemediğini söyleyen sesler çoğalıyor. Her iki tarafa da 100 milyar dolarlık büyüme sağlayabilecek bu serbest ticaret anlaşmasının büyüme ve istihdam sağlayabileceğini fakat her halükarda kamuoyunun desteğini alması gerektiği belirtiliyor.
Almanya Başbakanı bir keresinde “ABD ve AB arasındaki ticaret anlaşmasından daha fazla istediğim bir şey yok” ifadelerini kullanmıştı fakat bugün Brüksel ve Wahshington’da birçok kişinin endişe ettiği gibi Almanların bu konu hakkındaki görüşlerinin değiştiği belirtiliyor. Bu da AB’nin en büyük ihracatçısını dünyanın en büyük ticaret anlaşmasının en sesli muhalifine dönüştürüyor. Transatlantik bir anlaşma Avrupa Birliği’nin ihracat motoru Almanya’ya 800 milyon insanın yaşadığı bir pazar kazandırabilir ve Almanya lüks otomobillerini, trenlerini ve kimysallarını ABD’de satarak son aylarda bocalamış olan ekonomisine cazip bir etki sağlayabilir. Fakat sadece bazılarının beklediği gibi Avrupa’nın gıda ve çevre koşullarına karşı tehdit endişeleri en fazla Almanya’da ses buldu. Ülkenin güçlenen ve etkili Yeşiller Partisi ABD’deki kötü ve sağlıksız gıda ve çevre konularını gündemine taşıyarak ABD’nin dinleme faaliyetlerine de değindi.
Almanların çoğu klor tavuğu sağlıksız buluyor
ABD istihbaratının Almanya’da ticari dinleme yapmış olduğu iddialarından önce dahi ABD’de tavuklara klor enjekte ediliyor olmasının Avrupa’da tanıtılmış olmasının Almanları alarma geçirdiği ve AB-ABD ticaret anlaşması hakkındaki endişeleri büyüttüğü belirtiliyor. Almanya'da ‘klor tavuk’ deyiminin taksi şöföründen ev hanımlarına herkesin dilinde olduğu ifade ediliyor. Araştırma firması Forsa’nın yapmış olduğu bir anketin sonuçlarına göre Almanların büyük bir çoğunluğu ABD’de kullanımı serbest olan klorinle yıkanmış tavuğun insan sağlığına tehlike oluşturduğuna inanıyor. Avrupa Birliği’nde aynı amaç için antibiyotikler kullanılıyor. Merkel bu endişeleri biraz olsun dindirmek için “ABD ile bir anlaşma imzalansa bile klor tavuk uygulamasına izin verilmeyecek” diye açıklama yapmıştı..
Dünya