logo

Çocuklardan önce anne-babalar kurtulmalı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım, çocukların gittikçe daha fazla zamanını teknolojik aletlerle geçirdiğine dikkat çekti.

Bu çocuklarda depresyon, otizm, dikkat eksikliği ve bipolar bozukluğun daha fazla görülebildiğini ifade eden Dr. Küçükkırım, çocukların fiziksel zararlar gördüğünün altını çizdi. Yüksek teknolojik hız ile gerçek hayat arasındaki farklılığın, çocukların davranışlarına hoşgörüsüzlük, empati yapamama, olaylar karşısında çözüm üretememe şeklinde yansıdığını belirten Küçükkırım, şu bilgileri verdi: “Çocuklar zamanla agresif kişilik yapısına sahip olabiliyor. Toplumda iletişim kurmakta güçlük çeken çocuklar hayal ile gerçeği ayırt edemeyecek kadar teknolojik aletlerden etkileniyor. Teknolojik aletlerin çocuklarda oluşturduğu fiziksel olumsuzluklar da şöyle sıralanıyor; görme sorunları, duruş ve iskelet bozuklukları, radyasyon alımı, hareket kısıtlılığının getirdiği kas ve eklem problemleri, obezite riski, uyku kalitesinde bozulmalar ve uykuya dalış sorunları…”

Önce aile bağımlılıktan kurtulmalı

Küçükkırım, şöyle devam etti: “Ebeveynler çocuklarına rol model olduklarını unutmamalı ve ilk önce kendileri iş dışında uzun saatler teknolojik aletlerle ilgilenmemeli. Çocuklar sanal ortamlar, şifreler ve güvenli internet kullanımıyla ilgili okul desteğini de alarak bilgilendirilmeli. Şiddet içerikli programların izlenmemesi, oyunların satın alınmaması konusunda azami dikkat gösterilmeli. Bilgisayarın ortak kullanım alanında olması da önemli. Bu sayede hem çocukların teknolojik aletleri kullanmaları konusunda anne ve babanın denetimi altında olmaları sağlanmış oluyor hem de bilgisayarın ortak kullanımı nedeniyle, süre konusunda kısıtlama getirilmesi kolaylaşıyor. Aile ile birlikte dışarıda geçirilecek zaman ve çocukların herhangi bir spor dalıyla uğraşması, kitle iletişim araçlarına olan ilgiyi azaltabiliyor ve çocukları daha sosyal kılıyor.”

Millî Gazete