TZOB Genel Başkanı Bayraktar, gıda ürünlerinde genelde dışa bağımlı olan ülkelerin akıllarına, bu açığı kapatmak için ilk olarak Türkiye, Brezilya, Çin ve Arjantin geldiğini açıkladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin tarımda daha fazla ihracat olanağının her zaman var olduğunu vurgulayarak, Rusya'da görüldüğü gibi gıdada dışa bağımlı ülkeler ithalatta sıkıntıya girdiklerinde, akıllarına gelen 3-4 ülkeden birinin Türkiye olduğunu, bu imkanının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bayraktar yaptığı açıklamada, 7 Ağustos 2014'ten geçerli olmak üzere bir yıl süreyle AB'nin ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç'e getirdiği ambargo kapsamında, sığır ve kümes hayvanları eti, meyve ve sebze, kaşar peynirleri ve süt başta olmak üzere tarım ve gıda ürünlerini ithal etmeme kararı aldığını, bu ürünlerde, genelde gıdada dışa bağımlı olan Rusya'nın, bu açığını kapatmak için dünyada aklına ilk olarak Türkiye, Brezilya, Çin ve Arjantin'in geldiğini belirtti. Bunun Türkiye için önemli bir avantaj olduğunu, tarımın bütün sorunlarına rağmen potansiyelini gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, yapısal sorunların çözümünün çiftçiyi rahatlatacağını, tarımının önünü açacağını vurguladı.
Dünyada gıdaya talebin sürekli arttığını, çoğu ülkenin gıdada dışa bağımlı duruma geldiğini belirten Bayraktar, Türkiye hariç ülkelerin gıda ve tarım ithalatının, 2012 yılında 1 trilyon 391.3 milyar doları geçtiğini, Türkiye'nin, bu pastadan çok daha büyük bir pay alabileceğini bildirdi.
Dünya