logo

Yeni ekonomi ödevleri

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından önce devir teslim ardından yeni yönetim şekillenecek. Yeni ekonomi yönetimi için yılın sonuna kadar ekonomide en önemli görevler bütçe harcamaları, 2015 yılı bütçesi ve merkez bankası’nın alacağı faiz kararları olacak. Rusya, Irak ve Suriye’deki belirsizlikler de ekonomiyi tehdit ediyor.

Bütçe

Yılın ilk 6 ayında 3,4 milyar lira bütçe açığı verildi. Geçen yılın aynı döneminde 3,1 milyar lira fazla vermişti. Temmuz-ağustos bütçesi eylül ayında belli olacak. Ancak Hazine nakit dengesi bütçedeki bozulmanın devam ettiğini gösteriyor. 2015 yılına ilişkin bütçe için hazırlıklar eylül ayında tamamlanacak. 2015 yılı ayrıca genel seçim yılı. 2014 yılındaki bozulmanın önüne geçilmezse 2015 yılında bütçedeki dengesizlik daha da artacak.

Enflasyon

Hem Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı hem de ekonomiden sorumlu bakanlar enflasyonda düşüş olacağını dile getiriyorlardı. Ancak enflasyon temmuzda aylık 0.45, yıllıkta yüzde 9.32’ye sıçradı. Merkez Bankası’nın para politikası için takip ettiği çekirdek enflasyonda da yükseliş sürüyor. Yaz aylarında enflasyon genellikle düşük çıkardı. Ancak son aylarda enflasyonun yüksek çıkması, kalan aylara ilişkin endişeleri de artırıyor.

Rusya Ukrayna pazarı

Türkiye, yine Rusya ile Ukrayna arasındaki krizden etkilenen ülkelerin başında geliyor. Temmuz ayında Rusya’ya ihracat yüzde 12.6, Ukrayna’ya ihracat yüzde 24.5 azaldı. Rusya’nın batılı ülkeler ve Ukrayna ile yaşadığı krizin artmasıyla dış ticarette Türkiye aleyhine olumsuz gelişmelerin yaşanacağı belirtiliyor. Rusya’ya olası yaptırımların da ülkede iş yapan Türk müteahhitlik firmalarına darbe vuracağı da konuşulan senaryolar arasında bulunuyor. Türk müteahhitlerin 2013 yılında en fazla iş yaptığı ülkeler arasında 5,6 milyar dolarla Rusya başı çekiyor. Rusya’nın batılı ülkelere ambargo uygulayacağını açıklaması ise Türkiye’nin bu ülkeye ihracatını artırma beklentilerini yükseltti.

Hürriyet