logo

Özel okullara puan sistemiyle teşvik

Devlet, özel okula gidecek öğrencilere başarı puanı, ailenin geliri, anne ve babanın sağ olup olmadığı gibi kriterlerle belirlenecek puana göre destek sağlayacak. Tavan, yıllık 3 bin 500 TL

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek özel okullarda okuyacak öğrencilere vereceği desteğin ayrıntıları netleşti. 2014-2015 eğitim öğretim yılı için devlet 250 bin öğrenciye toplam 1 milyar TL destek sağlayacak. Eğitim ve öğretim desteği; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak belirlenecek. Her bir kritere belli bir puan verilecek. Devlet okulundan özel okullara geçen öğrencilere bu puanların toplamına göre 3 bin 500 TL'ye kadar destek verilecek.

Düzenlemenin detayları şöyle:

  • Destekten, asgari öğrenci sayısını kaydetmiş olan özel okulların boş kalan kontenjanlarına kayıt olacak öğrenciler yararlanabilecek.
  • Okul öncesi ve ilkokullarda 50'şer bin, ortaokullarda 75 bin, liselerde ise 75 bin öğrenci yararlanacak.
  • Dershaneden özel okula dönüşecek olan temel liselerde ise öğrenci başına yıllık 3 bin lira ödenecek.
  • Destek almak isteyen özel okullar Özel Öğretim Kurumları Modülü üzerinden başvuru yapacak.
  • Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 48-66 aylık olan öğrencilerin velileri Bakanlık bilgi işlem sistemi üzerinden başvuru yapabilecekler. İlkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilerle azınlık okullarında okuyan öğrencilerin velileri ise e-Okul üzerinden kendi okul müdürlüklerine başvuru yapabilecek.
  • 8 Ağustos'ta başlayan başvurular 18 Ağustos'ta sona erecek. Dönüşüm programına kabul edilen özel okulların başvuruları ise bu ay sonu alınacak.

6 kriterli puan sistemi

  • Başvuru yapan veliler 6 soruluk bir form dolduracaklar.
  • İlk soru, 2 ve 12. sınıf aralığında olan öğrenciler için geçerli olacak. Bir yıl önceki başarı durumuna göre puan verilecek. Başarı durumu pekiyi ise 15; iyi ise 10; orta ise 5 puan kazanacak.
  • İkinci bölümde anne babanın hayatta olup olmadığı sorulacak. Devletin himayesindeki çocuklar için 60, koruyucu ailede olanlar için 30 puan verilecek. Anne babası ölenlere 10; biri yaşıyorsa 5 puan yazılacak. Engelli olanlar için 5 puan ilave edilecek.
  • Destek verilecek öğrenci sayılarının hesaplanmasında, illerin bulundukları kalkınmada öncelikli yöre durumuna göre katsayı hesabı yapılacak. Kalkınmada öncelikli 1 ve 2'nci bölgede bulunan öğrenci sayısı belirlenirken 0,95; 3 ve 4'üncü bölgede bulunanlar 1,00; 5'inci bölgede bulunanlar 1,20; 6'ncı bölgede bulunanlar 1,30 katsayı puanıyla çarpılacak.
  • Destek alan öğrencilerin durumu da her yıl yeniden gözden geçirilecek.

463 dershane başvuru yaptı

MEB'e dershanelerden özel okula dönüşmek için ilk dönemde 463 başvuru yapıldı. Bu kurumlardan 326'sı gerekli işlemleri eksiksiz olarak tamamlayarak dönüşüm programına kabul edildi. Dönüşüm programına kabul edilen kurumların listesi ve illere göre dağılımlarına göre İstanbul, 104 başvuruyla ilk sırayı aldı. İstanbul'u 28 başvuruyla Ankara, 23 başvuruyla Bursa izledi. Başvurular 7 dönemde 1 Eylül 2015'e kadar sürecek. Dönüşüm programına ikinci dönem başvuruları, 5 Ağustos-27 Ekim 2014, üçüncü dönem başvuruları 28 Ekim-31 Aralık 2014, dördüncü dönem başvuruları 2 Ocak- 2 Mart 2015, beşinci dönem başvurularının 3 Mart-4 Mayıs 2015, altıncı dönem başvuruları 5 Mayıs-6 Temmuz 2015, yedinci dönem başvuruları 7 Temmuz-31 Ağustos 2015'te alınacak.

Sabah