Nüfusu 7 milyarı aşan dünyanın toplam milli geliri 60 trilyon doları geçti. Oysa gelir adaletsizliği ve eşitsizliği nedeniyle 91 ülkede yaklaşık 1.5 milyar insan yoksulluk içinde kıvranıyor
Yardıma muhtaç insanların durumu, 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü vesilesiyle bir kez daha uluslararası kamuoyunun gündemine geldi. Gelişmemiş ve gelişmekte olan 91 ülkede devam eden çatışmalar ve uygulanan yanlış ekonomik politikalar nedeniyle yaklaşık 1.5 milyar insan yoksulluk içinde. Uluslararası kuruluşlar ve bazı ülkeler; beslenme, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bu insanlara yetersiz ölçüde yardım ulaştırabiliyor.
Dünyada yardıma muhtaç insanların ciddi bir bölümü İslam ülkelerinde bulunuyor. Müslümanlar Myanmar ve Kamboçya’da olduğu gibi azınlıkta oldukları ülkelerde de baskılar nedeniyle geçimlerini temin edemiyor. Dış yardıma duyulan gereksinimin temel nedenini ise çatışmalar teşkil ediyor. Bunun yanı sıra baskılar da etkili oluyor. Örneklemek gerekirse yaklaşık 1.8 milyon Müslümanın yaşadığı Gazze’de 1 milyondan fazla insan yurtdışından gelecek yardımlara muhtaç. İsrail’in 2009’dan sonra bir kez daha yerle bir ettiği Gazze’de uygulanan ambargo ve muhasara bedeniyle halkın yüzde 45’inin de işsiz olması ihtiyaç halini kalıcılaştırıyor.