logo

Kapanmak için 700 dershane başvurdu

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) özel okula dönüşen dershanelere teşvikleri dershaneleri harekete geçirdi. Henüz yasal olarak dönüşüme 4 yıllık süre varken dershanelerin yüzde 20'si Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuru yaptı.

Dönüşüm için 7 ayrı dönemde başvuru alacağını açıklayan MEB'e ilk altı ay içerisinde 700'den fazla dershane özel okula dönüşmek için müracaat etti. 12 Mart'ta Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yasa ile dershanelerin özel okula dönüşüm süreci başladı. Yasada, 1 Eylül 2015'e kadar dershanelerin eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmesi, 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar da özel okula dönüşmeleri için süre verildi. Önce dönüşene daha yüksek teşvikler verilmesi nedeniyle dershaneler kapanmak için adeta yarışa girdi. Dönüşümler için ilk başvuru dönemi 2 Haziran-4 Ağustos arasında yapıldı. Bu dönemde dershanelerden toplam 463 başvuru geldi ve bunların 326'sı dönüşüm için uygun bulundu. 5 Ağustos'ta başlayan ikinci dönem başvurularına ise şimdiden 200'den fazla dershane şimdiden başvurdu. İkinci dönem başvuruları 27 Ekim'e kadar devam edecek. MEB incelemeleri sonucunda 117 dershane dönüşümü gerçekleşti ve yeni eğitim öğretim döneminde faaliyete geçecek. Dönüşüm için en yüksek başvuru İstanbul'dan, Ankara ve Bursa'dan geldi. Özel okula dönüşecek dershanelerin, kütüphane, laboratuvar, güzel sanatlar ve müzik dersliği ortak olmakla beraber, en az 4 dersliği bulunması kaydıyla temel lise olabiliyorlar.

Bakanlık: Kamuoyu desteğini gösteriyor

08.09.2014 Bakanlık yetkilileri, kanunen dönüşüm için 4 yıl süre verilmesine rağmen teşviklerden yararlanmak isteyen dershanelerin bir an önce dönüşmek için başvurduklarını belirterek, "Bu kadar kısa sürede çok sayıda dershanenin kendiliğinden kapanması kamuoyunun ve sektörün düzenlemeyi onayladığının göstergesidir" dedi. Şu ana kadar dönüşüm için başvuruların 700'e yaklaştığı ve dönüşüme uygun olanların 500'e yaklaştığı öğrenildi.

Sabah