Ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımında çalışanlar uluslararası statüye kavuşuyor. Torba Yasa'yla bu kişilere sosyal güvence getiren ekonomi yönetimi, bir adım daha ileri giderek konuyla ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesine imza atmaya hazırlanıyor. Bakanlık, ILO'nun 189 sayılı "Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş Sözleşmesi"yle ilgili düğmeye bastı. Bunun için öncelikle iç hukuk düzenlemeleri sözleşmeyle uyumlu hale getirilerek, ev işlerinde çalışma esasları belirlenecek.
Sözleşme "ev işi", "ev işçisi" tanımından başlayarak ev hizmetinde güvenceli ve insan onuruna yakışır şekilde çalışmaya ilişkin esasları belirliyor. Ayrıca ev hizmetlerinde mesleki yeterlilik de gerektiren sözleşme için İŞKUR ve sendikalar devreye girecek. Burada amaç, son yıllarda artan iş kazalarının önüne geçmek.
Ayrıca çalışma süreleri, dinlenme hakları da yasal olarak tanımlanacak. Ev işçilerinin sağlık ve güvenlik risklerine karşı bilinçlendirilmesi de hedefler arasında. Bu işçilerin sıkça karşılaştığı menüsküs, bel ve boyun fıtığı, astım, alerji, kas yırtılması, strese bağlı meslek hastalıkları iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında değerlendirilecek. Örneğin yüksek katlı binalarda cam silerken zeminin kaygan olmaması, can sağlığını göz önüne alarak işin gerçekleştirilmesi de çalışana anlatılacak.
Özel istihdan bürosu iş bulacak
İş Kanunu'nda kapıcılarda olduğu gibi ev hizmetlerinde çalışanların iş koşullarını düzenleyen bir yönetmelik hazırlanacak. 5510 Sayılı Yasa'ya göre ev işçisi "ücretli ve sürekli" çalışan olarak tanımlanırken İş Yasası'nda işçi "sigortalı" tabiriyle anılıyor. Yeni düzenlemeyle bu ayrımın da ortadan kaldırılması öngörülüyor. Ev işçiliği bir meslek olarak tanımlanıp standartlar oluşturulacak. Buna uygun adaylar eğitimden geçirilecek. İŞKUR'a meslek örgütleri de destek verecek. Eğitimden geçenler ise özel istihdam büroları tarafından işe yerleştirilebilecek.
Sabah