Dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzbinlerce Müslüman, hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara geliyor. İlk kafilenin 1 Eylül’de yola çıktığı Türkiye’den de hacı adayları, Suudi Arabistan’ın Mekke ve Medine kentlerine gelmeye devam ediyor
Kafileler halinde kutsal topraklara ulaşan hacı adayları, kalacakları yerlere yerleştikten sonra beyaz ihramlarıyla Kâbe’yi ziyaret ediyor. Hacı adayları, “Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk (Buyur Allah’ım emrindeyim, senin eşin ve benzerin yoktur Allah’ım)” telbiyesiyle Mescid-i Haram’a giderek, burada ilk duayı yapıyor. Hacı adayları, Kâbe’de dua ettikten sonra umreye niyet edip, Hacer-ül Esved’i selamlayarak tavafa başlıyor.
Hacerü’l Esved çevresinde yoğunluk
Hacı adaylarının yoğun ilgi gösterdiği Hacerü’l Esved çevresinde de dokunmak isteyenler nedeniyle yoğunluk yaşanırken görevliler, kalabalığı dağıtmak amacıyla hacı adaylarına sık sık uyarıda bulunuyor. Hacı adayları, dualar eşliğinde Kâbe’yi tavaf ettikten sonra 2 rekat tavaf namazı kılıp, Mescid-i Haram ve sa’y alanındaki Zemzem suyundan içiyor. Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail’e, Allah tarafından ihsan edilen büyük suyun adı olan “Zemzem”, Kâbe’nin yaklaşık 20 metre doğusunda Makam-ı İbrahim’e yakın tavaf alanının altındaki kuyudan çıkıyor.
Milyonlarca kişi hacı olacakları günü bekliyor
Umre ibadetini tamamladıktan sonra ihramdan çıkan hacı adayları, vakitlerini çoğunlukla Mekke’deki kutsal mekanları ziyaret ederek, tavaf ya da Kur’an-ı Kerim okuyarak değerlendiriyor. Mekke’de ziyaret edilen mekanların başında Sevr ve Hira dağlarının yanı sıra Cebel-i Rahme ve Cebel-i Nur gibi kutsal mekanlar yer alıyor. Zamanlarını arife gününe kadar Kâbe’de ibadet ve tavafla geçirecek milyonlarca kişi, heyecan içinde hacı olacakları günü bekliyor.
Tavaf halkası genişliyor
Suudi Arabistan yönetiminin geçen yıldan bu yana tüm ülkelerin hac kontenjanlarının yüzde 20 düşürmesine neden olan Kâbe’deki genişletme çalışmaları ise büyük bir hızla yürütülüyor. 24 saat boyunca görev yapan işçiler, yeni mekanları en kısa sürede tamamlamaya çalışıyor. Bu faaliyetler nedeniyle geçen yıllarda umre ve nafile tavaflarını Kâbe’nin bulunduğu alanda ifa eden hacı adayları, artık bölgeyi çevreleyen tavaf halkalarını da kullanabiliyor. Özellikle yaşlı ve engellilerin yönlendirildiği bölge, Kâbe’nin çevresinde önceki yıllarda ortaya çıkan yoğunluğu da kısmen azaltıyor. Kutsal topraklara bu yıl 3 milyon civarında Müslüman’ın hac farizasını yerine getirmek için gelmesi bekleniyor. /AA
Safa ile Merve tepeleri araında sa’y yapılıyor
Tavafı tamamlayan hacı adayları, Safa ile Merve tepeleri arasında sa’y yapıyor. Kur’an-ı Kerim’de, “Allah’ın sembolleri-alametleri” olan bu tepenin aynı zamanda “arayış” anlamına geldiği belirtiliyor. Hz. İbrahim’in eşi Hz. Hacer’in, henüz süt çağındaki oğlu İsmail için su ararken bu iki tepe arasında hızla yürümesi hatta koşması sa’y hadisesi olarak anlatılıyor. Bu durum Allah’ın rahmetinin en büyük tecellilerinden anne şefkatinin de göstergesi olarak kabul ediliyor. Sa’yin bitirilmesinin ardından umreyi tamamlayan hacı adayları, tıraş olarak ihramdan çıkıyor. Bu işlemin ardından hacı adayları, hac günlerine kadar ibadetlerini günlük kıyafetleriyle eda ediyor.
AA