Sakarya Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma renklendirici olarak kullanılan katkı maddelerinin zararlarını ortaya koydu
Bezelye üzerinde yapılan araştırmada, unlu mamüller, içecekler, tatlılar, evcil hayvan yiyecekleri, ilaç ve kozmetik ürünlerde renklendirici olarak kullanılan tartrazin ve sunset yellow isimli katkı maddelerinin fazla doz alımında DNA hasarına neden olduğu saptandı.
Araştırmanın yürütücülüğünü yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emine Selcen Darçın, gıda katkı maddelerinin ilaçlardan meyve sularına, şekerlemelerden dondurmaya, çorbalardan kozmetik ürünlere kadar yaygın bir kullanım alanına sahip olduğunu söyledi. “Kanser yapıcı etki gösterebilir”
Gıda boyalarının sağlık için alınan ilaçlarda dahi kullanıldığına dikkati çeken Darçın, gıda katkı maddelerinin tüketiminin, kullanım miktarlarından daha azında bile bazı kişilerde alerjiye sebep olabildiğini ifade etti. Doç. Dr. Emine Selcen Darçın, şu uyarılarda bulundu: “İlaçlarda beyaz kapsüllerde bir sorun yok. Ancak ilaç renklendirilmişse dikkat edilmeli. Bazı araştırmalara göre gıda boyaları alerjik, mutajenik ve hatta karsinojenik (kanser yapıcı) etki gösterebilirler. Bu sebeple tüketicilerin etiketleri mutlaka kontrol etmesi ve mümkün olduğunca gıda katkı maddesiz ürünler tercih etmeleri gerekiyor. Bu boyaların varlığı üreticiler tarafından gıda, kozmetik veya ilaçların etiketlerinde açıkça belirtilmeli ve özellikle dondurma, şekerleme, tatlılar gibi endişe verici ürünler üzerinde net bir etiket olmadan satılmamalıdır.”
Millî Gazete