Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bir araya gelen Müslümanlar, sabah namazını Cebel-i Nur dağında eda etmek için zirveye tırmanıyor.
Hacı adaylarının yolculuğu henüz güneş doğmadan başlıyor. Mekke’nin 5 kilometre kuzeydoğusundaki dağın çevresinde toplanan hacı adayları, bir saatlik meşakkatli yolculuğun ardından zirveye çıkıyor.
Hira mağarasının yer aldığı alana varmanın coşkusunu yaşayan hacı adayları, gün aydınlanırken Mescid-i Haram’ı ve Mekke’yi kuş bakışı izleme imkanı buluyor. Ezanın okunmasının ardından topluca sabah namazı kılan hacı adayları, daha sonra zirveden yaklaşık 20 metre aşağıdaki dik kayalıklarla çevrili Hira mağarasına inerek şükür namazını kılıp, dualarını yapıyor.
Yol boyunca yaşadıkları her türlü zorluğa rağmen zirveye ulaşmanın mutluluğu ve huzurunu yaşayan hacı adayları, daha sonra aşağı inip Mekke’deki diğer kutsal mekanlardaki yolculuklarını sürdürüyor.
Hacerü’l Esved çevresinde yoğunluk
Hacı adaylarının yoğun ilgi gösterdiği Hacerü’l Esved çevresinde de dokunmak isteyenler nedeniyle yoğunluk yaşanırken görevliler, kalabalığı dağıtmak amacıyla hacı adaylarına sık sık uyarıda bulunuyor. Hacı adayları, dualar eşliğinde Kâbe’yi tavaf ettikten sonra 2 rekat tavaf namazı kılıp, Mescid-i Haram ve sa’y alanındaki Zemzem suyundan içiyor. Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail’e, Allah tarafından ihsan edilen büyük suyun adı olan “Zemzem”, Kâbe’nin yaklaşık 20 metre doğusunda Makam-ı İbrahim’e yakın tavaf alanının altındaki kuyudan çıkıyor.
Milyonlarca kişi hacı olacakları günü bekliyor
Umre ibadetini tamamladıktan sonra ihramdan çıkan hacı adayları, vakitlerini çoğunlukla Mekke’deki kutsal mekanları ziyaret ederek, tavaf ya da Kur’an-ı Kerim okuyarak değerlendiriyor. Mekke’de ziyaret edilen mekanların başında Sevr ve Hira dağlarının yanı sıra Cebel-i Rahme ve Cebel-i Nur gibi kutsal mekanlar yer alıyor. Zamanlarını arife gününe kadar Kâbe’de ibadet ve tavafla geçirecek milyonlarca kişi, heyecan içinde hacı olacakları günü bekliyor.
Hacı adayları Türk hekimlerine emanet
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Mekke ve Medine’de hizmet veren iki hastane, hac farizası için kutsal topraklara gelen ve burada rahatsızlananlara sağlık hizmeti sunuyor. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’dan gelen Türk hacı adaylarının da yararlanabildiği hastanelerde şu ana kadar 53 bin civarında poliklinik hizmeti verildi. Ameliyat dışında tüm branşlarda hizmet verebilen hastanede Türkiye’den getirilen diyaliz hastaları, ambulanslarla otellerinden alınıp Mekke’deki merkezlerde tedavisine devam ediliyor. Mekke’nin Aziziye bölgesinde yalnızca umre ve hac dönemlerinde faaliyet gösteren 16 katlı, 123 yatak kapasiteli Diyanet Hastanesinde acil servis hizmetinin yanında 13 yataklı yoğun bakım, laboratuvarlar, eczane ve gözlem poliklinikleri de bulunuyor. Hastanede 368 sağlık personeli görev alıyor.
Ulaşım sorunlarını gidermek için Mekke ve Medine’de sağlık ocakları da bulunuyor.
Millî Gazete