Avrupa'nın lider ekonomisi Almanya'nın balonu sönüyor. 1990'larda ekonomik sorunlarından dolayı "Avrupa'nın hasta adamı" diye adlandırılan ülke bir kez daha aynı sıfatla karşı karşıya.
Dünyanın en prestijli okullarından biri olan London School of Economics'in misafir öğretim üyesi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barraso'nun eski danışmanı Philippe Legrain'in yayınladığı makale, Alman ekonomisinin kötüye gittiğini ortaya çıkardı. Makalede, Alman ekonomisindeki büyümenin Fransa ve İngiltere'den yüksek olmasına rağmen İsveç, İsviçre hatta Amerika'dan bile düşük olduğu belirtildi. Verilere göre, Almanya, Euro Bölgesi'nde 2000'den bu yana Gayri Safi Milli Hasılası'nı (GSMH) yılda ortalama sadece yüzde 1.1 artırabildi. Böylece 18 üye ülke içinde ancak 13'üncü sırada kendine yer bulabildi.
Legrain'in "Almanya'nın ekonomik illüzyonu" başlıklı makalesinde, ülkenin yeni ekonomiye adapte olamadığı da belirtiliyor. Ülkede son 13 yılda yatırımlar yüzde 22.3'ten 17'ye düşmüş. Emek piyasalarında pahalılık devam ediyor. Dünya Bankası'nın verilerine göre Almanya 'kolay işyeri açma' sıralamasında 111'inci sırada. Ortalama verimlilik artışı 10 yılda yüzde 0.9 olan Almanya bu anlamda Portekiz'den bile yavaş. Son 15 yılda Alman işçilerinin verimliliği yüzde 17.8 artarken gelirleri de 1999'a göre azalmış.
İhracatı kötü durumda
Ülke, 2007'de dünya ihracatından yüzde 9.1 pay alırken, şu anda bu oran 8'e geriledi. Almanya'nın önemli ihracat kalemi olan Alman arabalarının birçok parçası doğu ve merkez Avrupa kökenli. Bu verilerden yola çıkan Legrain, makalesinde Almanya'yı "Avrupa'nın hasta adamı" ilan etti. Güney Avrupa'nın krizde, Çin ekonomisinin gerilemede olduğunu belirten Legrain, Almanya'nın ihracatının da hiç olmadığı kadar kötü durumda olduğunu söylüyor.
Sabah