Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Dünya Gıda Günü münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Gıdanın yaşamın temel ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Bayraktar, dünya çapında 805 milyon insanın yetersiz beslendiğine dikkat çekti.
Uluslararası firmalar tarım için büyük risktir
Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretimin büyük bölümünün aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçilik yoluyla yapıldığını belirten Bayraktar, “Ülkemizin gıda güvencesinin devamı açısından aile çiftçiliğinin vazgeçilmez bir konumda olduğu unutulmamalıdır. Önceliğimiz aile çiftçiliğini desteklemek olmalıdır. Büyük tarım işletmeleri, tek başına ülkemizin gıda güvencesini sağlayamazlar. Kar amacıyla çalıştıkları için yeterince kar elde edemedikleri durumda tarımdan çıkarlar. Sadece dünya piyasalarına dönük ve tek ürüne dayalı üretim yapan büyük uluslararası firmalar tarım için büyük risktir” dedi.
Tarım alanları giderek daralıyor
Tarım alanlarının giderek daraldığını ifade eden Bayraktar, “Son yıllarda yaşanan gelişmeler, dünyamızın çok zor bir süreçten geçtiğini açıkça ortaya koymaktadır. Tarım alanlarının giderek daraldığı, küresel ısınmanın önemli bir tehdit olduğu günümüzde, yeterli ve güvenli gıdaya erişim, tüm ülkelerin öncelikleri arasında bulunması şarttır” dedi.
Dört çocuktan biri yetersiz besleniyor
Dünya çapında 805 milyon insanın yetersiz beslendiğine dikkat çeken Bayraktar, “Dünyada beş yaşının altındaki her dört çocuktan birinde yetersiz beslenmeye bağlı gelişim bozuklukları göstermektedir. Türkiye nüfusunun 77 milyon olduğu göz önünde bulundurulduğunda, rakamın ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bu ortamda tarım sektörünün önemi daha da artmıştır. Gelişmiş ülkelerin bugün bulundukları noktaya tarım sektörüne verdikleri destekler ve yatırımlarla ulaştıkları bilinmektedir” diye konuştu. Dünyanın bir kısmı açlık ve hastalıklarla boğuşurken, diğer tarafının da obeziteyle mücadele ettiğini ifade eden Bayraktar, “ Dünyada aşırı gıda tüketimi yüzünden 1.4 milyar fazla kilolu insan yaşamaktadır. Bu insanlar obezite ve sağlık sorunları ile savaşmaktadır. ABD ve Kadana gibi ülkelerde üretilen gıdanın yüzde 40’ı, Avrupa’da ise yüzde 30’ü israf edilmektedir” dedi.
Millî Gazete