Hastalıkların temelinde yatan nedenler çoğunlukla beslenme, düzensiz yaşam gibi faktörler olarak bilinse de uzmanlar, olumsuz duyguların hastalık oluşturmada önemli rol oynadığını belirtiyor. Olumsuz duygu ve düşüncelerin organları yorarak hastalıklara davetiye çıkardığı belirtiliyor. En güzel duygulardan biri olan neşenin aşırısı bile kalbi yorabiliyor.
Prof. Dr. Birsel Kavaklı, duyguların organlar üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kavaklı, "Duygular sadece saklandıkları zihinde değil iç organlarda da önemli hasarlara neden olabiliyor." dedi.
Kronik hastalıkların temelinde öfke, üzüntü gibi olumsuz duyguların yattığını dile getiren Kavaklı, "Olumsuz duyguların hastalığa yol açmasının sebebi; çoğu zaman stres hormonlarını artırarak organları etkileyip işlevlerini kaybetmesine sebep olmasıdır. Kronik hastalıkların temelinde öfke, üzüntü gibi olumsuz duygular yatabiliyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı nasıl karaciğeri tahrip edebiliyorsa aşırı öfke ve kızgınlık gibi duygular da karaciğere zarar verebilmektedir. Aşırı öfke durumlarında mide bulantısı, kramplar, baş ağrıları görülebilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
'Panik kırgınlık kalbi yorar'
Prof. Dr. Kavaklı, Güzel duyguların organları etkileyerek işleyişine katkıda bulunduğunu, kötü duyguların da işleyişini negatif yönde etkilediğini aktardı. Aşırı panik, nefret, kırgınlık, neşe gibi duyguların kalp ritmini etkilediğine dikkat çeken Kavaklı, "Kaygı ve stres anında, kalp ritmi artar ve vücuda daha fazla kan pompalanmaya başlanır. Neşeli olmak gayet güzeldir ve bu duygu normal şartlarda insana son derece faydalıdır. Kan dolaşımının düzgün olmasını da sağlar; ancak bu duygunun aşırı olması durumunda kalp de zarar görebilmektedir. Bunun sebebi, yine yukarıda söylediğimiz stres hormonlarının kanda artmasıdır." ifadelerini kullandı.
Millî Gazete