logo

Türk yatırımcısına 'özel limanı olan' serbest bölge

Çin, ABD ve Japon yatırımcıların Cibuti’yi çok önceden fark edip geldiklerini söyleyen büyükelçi Aden Houssein Abdillahi, Türk yatırımcıları da Cubiti’ye beklediklerini kaydetti

Cibuti Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi, ülkesinde 50 hektarlık alana Türk yatırımcılara yönelik limanlı serbest bölge kurulacağını söyledi. Cibuti’nin 400 milyon nüfuslu COMESA Birliği’nin dünyaya açılan kapısı olacağını belirten Abdillahi, “Çinliler, ABD’liler, Japonlar çok önceden fark edip geldiler, Türk yatırımcıları da bekliyoruz” diye konuştu. Abdillahi, iki ülke arasında hayvancılık alanında da önemli işbirliği fırsatları olduğunu söyledi.

Dünya haritası, Cibuti’nin stratejik önemini anlatır… Son 10 yılın başında ve sonunda Cibuti’ye gidenlerin gördüğü fotoğraf ise bu önemin giderek pekiştiğini, sonraki süreçte gelişimin daha hızlı yaşanacağını somut olarak gösterir… Nicelik ve nitelik olarak dünya sıralamasında başı çeken limanları nedeniyle, 400 milyon nüfus, 160 milyar dolar ticaret hacmine sahip 19 üyeli COMESA Ortak Pazarı’nın dünya pazarlarına açılan kapısı olarak nitelendirilen Cibuti’nin bu avantajını yıllar önce fark eden ABD, Çin, Fransa, Japonya gibi ülkelerin, bu ülkede üstlendiği ve yapılandığı biliniyor. Türk firmalara özel limanlı serbest bölge kurmak için harekete geçecek kadar Türkiye’ye önem veren Cibuti’de yapılanmak birçok alanda avantaj sağlayabilir.

Cibuti'de öne çıkanlar

  • Afrika’nın gelecek dönem ana yatırım noktası
  • Kuzeydoğu Afrika için iş ve nakliye merkezi
  • Büyüyen ekonomi
  • İstikrar ve en iş dostu ortam
  • Dünyada deniz rotasında ikinciliğe yerleşti
  • Bölgede stratejik coğrafi konum
  • İnsanların tanıştığı ve ticaret yaptığı ülke

Dünya