İstanbul'da bulunan bazı konsolosluklara gönderilen ve paniğe neden olan sarı toz nedeniyle AFAD, şüpheli zarflardan uzak durulması gerektiğini açıkladı. Şüpheli zarf ile paketleri ayırt etmenin yollarını ve böyle bir durumla karşılaşılması halinde izlenecek adımların anlatıldığı açıklamada tedbirler sıralandı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), şüpheli zarf ile paketleri ayırt etmenin yollarını ve böyle bir durumla karşılaşılması halinde izlenecek adımları açıkladı. Kanada, Belçika ve Almanya’nın İstanbul başkonsolosluklarına “sarı toz” bulunan zarf gönderilmesi, bu konuda alınabilecek tedbirleri gündeme getirdi. Bu listeye bugün de Macaristan başkonsolusluğu eklendi.
İsimsiz ve tanınmayan kişilerden gelen şüpheli zarf ile paketlere karşı dikkatli olunması uyarısında bulunan AFAD, şüpheli paket ve zarfları ayırt etmenin yollarını açıkladı.
Buna göre, fazla sayıda yollanan, üzeri elle ve kötü tarzda yazılan, hatalı unvan bulunan ya da unvan olan ancak isim yazılmayan zarf ya da paket “şüpheli” olabilir. Şüpheli zarf ve paketlerin diğer özellikleri ise şöyle: “Genel ifadeler yazılmıştır. İade adresi bulunmamaktadır. Görünür bozulmalar vardır. Normalden ağırdır. Zarf üzerinde ‘kişiye özel’ veya ‘gizli gibi kısıtlayıcı ifadeler bulunmaktadır. Pul üzerindeki damga, iade adresiyle alakasız şehir ismi içermektedir. Zarf üzerinde selobant, paket lastiği gibi aşırı güvenlik önlemi bulunmaktadır. Zarfta çıkıntı yapmış alüminyum folyo tel, yağ lekeleri, uçuk renkler ve kokular bulunmaktadır. Zarflar şişkindir veya düzgün olmayan yapılar göstermektedir.”
“El ve yüzünüzü sabun ve suyla iyice yıkayın”
Tozun veya şüpheli içeriğin vücuda ve başka yerlere bulaşmasını engellemek için lavaboda el ile yüzün sabun ve suyla iyice yıkanması gerekiyor. Şüpheli mektup ya da paket ilk fark edildiğinde odada bulunanların listesinin yapılması ve bunun gelen KBRN ekipleri ile sağlık yetkilileri ile soruşturmayı yönetecek güvenlik birimlerine verilmesi de önem taşıyor.
Millî Gazete