logo

Mescid-i Aksa'da gerginlik sürüyor

İsrail askerlerinin önceki gün Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek 30'a yakın insanın yaralanmasına yol açmasının yol açtığı gerginlik, Filistin'in tüm kentlerinde ciddi bir öfke patlamasına neden oldu.

Doğu Kudüs başta olmak üzere birçok bölgede Filistinlilerle İsrail güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkarken, İsrail yönetimi Mescid-i Aksa'ya girişlere yine sınırlama getirdi. İşgal yönetiminin provokatif adımlar atmayı sürdürmesinin özellikle Filistinli gençler üzerinde büyük bir öfke oluşturduğuna dikkat çeken siyasi gözlemciler, Üçüncü İntifada sürecinin ayak seslerinin duyulduğunu kaydetti.

47 yıllık işgal

1967'de yaşanan Altı Gün Savaşı'nda Kudüs'ü işgal eden İsrail, Doğu Kudüs'te yoğun bir yerleşim politikası uyguluyor. İsrail ordu birlikleri, Filistinlilerin evlerini yıkarak Yahudi yerleşimcilerin iskanı için alan açmaya devam ediyor.

Mescid-i Aksa'daki tahribatın izleri silinmeye çalışılıyor

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara saldırısının ardından yaşanan tahribatın izleri silinmeye çalışılıyor.

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa içindeki Filistinlilere müdahalesinin ardından yaşanan tahribatı gidermek için Müslümanlar çalışma başlattı.

Yıkılan duvarların onarımı ve temizliğini yapan Filistinliler, içerideki tahribatın izlerini gidermeye çalıştı.

Mescid-i Aksa'nın avlusuna önceki gün yaklaşık 100 Yahudi'nin girişine izin verilmesinin ardından çıkan olaylara müdahale eden İsrail askerlerinin Filistinliler'e plastik mermiyle ateş edip, ses ve gaz bombalarıyla müdahale etmesi sonucu 27 kişi yaralanmıştı.

İsrail'den yeni uygulama: 35 yaş altına yasak!

İsrail polisi 35 yaş altı Filistinli erkeklerin Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermedi.
Sabah erken saatlerden itibaren Aksa kapılarında kimlik kontrolü yapan İsrailpolisi, kadınların geçişine izin verirken, 35 yaş altı Filistinli erkeklerin Aksa'ya girişini engelledi.

Kudüs'te bulunan Mescid-i AksaMüslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yahudi Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Filistinden BM'ye İsrail çağrısı

Filistinin BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya girmesi ve Filistinlilere uygulanan kısıtlamalar ve baskının artması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi kasım ayı dönem başkanı Avustralya’nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan ile görüşerek bir mektup sundu. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Mansur, BMGK’dan sorumluluklarını yerine getirmesini ve en kısa sürede İsrail’in tutumunu reddeden bir bildiri kabul etmesini istediğini söyledi.

Bunun BMGK kararı olmasını tercih ettiklerini ama Konsey’deki dengelere göre başkanlık ya da basın bildirisi şeklinde de olabileceğini kaydeden Mansur, Ürdün’ün de desteğiyle bu gece bir adımın atılmasını beklediklerini ifade etti.

Mansur, konuşmasında İsrail’in Kudüs’teki provokatif eylemlerine de değinerek, İsrail askerlerinin postallarıyla Mescid-i Aksa’da ibadet edilen alanlara girmesinin dini çatışmayı körükleme amacı taşıdığını söyledi.

Millî Gazete