logo

'Modern İnsanın Din Algısı Kritiği' Paneli Gerçekleştirildi

Antalya Ahlak Kültür Çevre ve Eğitim Derneği Kritik Analitik Düşünme Antalya İl Komisyonunun düzenlediği “Modern İnsanın Din Algısı Kritiği” adlı büyük ilgi gördü.

Ankara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal TÜRER ve Akdeniz Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Yasin PİŞGİN’in panelist olarak katıldığı panelin Moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Tefsir Ana Bilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Eyüp YAKA yaptı.

2 Kasım 2014'de Kepez Erdem Beyazıt Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelin açılışında, Antalya Kritik Analitik Düşünme Komisyonu Başkanı Mehmet Burak Cam, “Kritik ve Analitik Düşünme” sürecinin, batıdan gelmiş bir kavram gibi görünse de, TEZEKKÜR, TEDEBBÜR, TAAKKUL, TEFAKKUH, TEFEKKÜR gibi tasavvufta yüz yıllarıdır bilinen ve uygulana gelen derin düşünme süreçleri ile bu kavramın aslında İslam kültürümüzün bir parçası olduğunu, Kritik Analitik Düşünme Becerisine sahip insanların, geleceğe yönelik öngörülerinin olduğunu, önyargılardan uzak duru dingin bir düşünce yapısına sahip olduğunu, alışılageldik basmakalıp fikirlerini değiştirmeye açık olduğunu, olayları analiz edebildiğini, yönlendirilmeye çalışıldığını fark edebildiğini ve en önemlisi, Dünya gidişatını yönlendirmeye çalışan sistem ve organizasyonları daha iyi tanıyıp, politikalarını ve sonuçlarını hesap edebildiğini söyledi. Ayrıca Kritik Analitik Düşünmeyi öğrenmek isteyenlerin, en önemli Kritik Analitik Düşünme Öğrenimi arşivi olan www.kritik-analitik.com internet sitesini yakından takip edilmesinin, kritik analitik düşünmeyi öğreten kitaplar alınıp anlayarak okunması ve hayatımıza tatbik edilmesinin, bunların yanı sıra Antalya KAD Komisyonunun 2 ayda bir hazırladığı KADergi adlı e-derginin www.antakced.org internet sayfasından takip edilmesinin faydalı olacağını vurguladı.

Panelistlerden Prof. Dr. Celal Türer; “Modern dönem, insanın duyuş, düşünüş ve davranış dokusunu değiştirerek, onun evrene ve yaşama bakış açısını köklü biçimde değiştirmiştir. Bu durum, geleneksel toplumlarda dinle ilgili yeni sorunların doğmasına sebep olmuştur. Hiç kuşkusuz bu sorunlardan en önemlisi dini nasıl algılayacağımız sorunudur. Zira modernliği oluşturan düşünce ya da rasyonalite, akıl yürütme ve sonuçlara ulaşma sürecine değil; aklın yegâne değerlendirme kriterine dönüşmesine işaret etmiştir. Dolayısıyla rasyonalite ve bu rasyonalitenin ürettiği kavramlar, geleneksel düşüncenin ürettiği kodları tümüyle değiştirmiştir. Bugün modernliğin ürettiği varlık, bilgi ve değer anlayışı ile geleneksel düşüncenin varlık, bilgi ve değer anlayışı arasında kapatılması zor boşluklar oluşmuştur. Bu ontolojik ve epistemolojik zemin kayması, insanlığın son zamanlarda yaşadığı anlam ve değer krizinde kendisini ziyadesiyle gösterir. Modernliğin ortaya çıkardığı anlam ve değer krizi ve buna eklemlenen özgürlük kaybı insan hayatında McIver’ın ifadesiyle ‘büyük boşluk’lar üretmiştir. Bu boşlukların ürettiği ontolojik ve epistemolojik güvensizlik hali, modern insanı sahte değerlere yönelterek, araç değerleri amaç yerine koymaya ve onları kutsamaya sevk etmiştir. Bu konuşma nasıl bir zemin üzerinde olduğumuz anlamayı hedefler" dedi.

Panelistlerden Yard. Doç. Dr. Yasin Pişgin; “Düşünme, Akl etme Kur’an da yaklaşık 500 ayet de geçmektedir. Yani yaklaşık her 15 ayetten birinde aklımızı doğru kullanmamız istenmektedir. Bu ise bizim en önemli uzvumuzun aklımız olduğunu göstermektedir. Kritik Analitik Düşünme Platformunun çalışmalarını bu anlamda desteklemek gerekir. Kritik Analitik Düşünmek kelimesini Arap dili ve belagatı açısından incelediğimizde ise Kritik yani Tenkidi, Analitik yani Tahlili düşünmektir. Hayatımızın her anında tenkid ve tahlili yapmalıyız. Bunlar ise açılış konuşmasında da bahsi geçen Tefekkür, Taakkül, Tezekkür gibi düşünme melekeleri ile örtüşmektedir. Bu açıdan aslında Şeytanın ve hilelerinin de kritik ve analitiğinin yapılması gerekmektedir. Modernite ile birlikte dini algımız açısından bazı tehlikeler baş göstermiştir. Bunlardan en önemlileri sekülerleşme ve akılcılıktır. Bu gibi tehlikelerden kurtulabilmek için ise bize Kur’an yeter diyenlerin aksine Kur’an ile birlikte bize Kur’anı getiren ve onu bize öğreten alemler sultanı, yüce nebi Muhammed Mustafa’nın sünnetine de sıkıca sarılmak gerekmektedir.” dedi.

Programın 10 Muharrem 1436’ya isabet etmesi nedeniyle programın sonunda, farkındalık oluşturmak amacıyla, kapağında bu güne özel hazırlanan çıkartmalar bulunan aşure dağıtımı yapıldı. Aşureleri Akdeniz Dinamik Gençlik Spor Kulübü izcileri dağıttı. Ufka Yolculuk 3 yarışma standı,  Akdeniz KAD Topluluğu kayıt Standı, Çeküd Standı açıldı.

Büyük ilgi gören panel sonunda misafirler, organizasyonu beğendiklerini Antalya AKÇED Derneğini ve Kritik Analitik Düşünme Antalya komisyonunu tebrik ettiklerini, bu tür programların sıklaştırılması gerektiğini, bu programın ise Kritik Analitik Düşünmeyi öğrenmek açısından Antalya'da farkındalık oluşturmada etkili olduğunu ifade ettiler.

kritik-analitik.com