“Ergenlik dönemi zorlu geçebilir” diyen uzmanlara göre annebabanın, ergenlik dönemindeki gençlerle sağlıklı iletişim kurabilmesi için onları dinlemesi, ani tepkiler vermemesi ve birlikte zaman geçirmesi gerekiyor.
Anne-babaların en çok şikâyet ettiği konulardan biri de çocuğuyla iletişim kuramamak ve sürekli çatışmalar yaşamak. Hele hele ergenlik döneminde bu daha da zorlaşabiliyor. Bu dönemde çocukta fiziksel değişiminin yanı sıra psikolojik olarak da bazı değişimler gözlenebiliyor. Bütün bunlar da onların davranışlarına, giyim kuşamlarına, yaşam biçimlerine yansıyor. Ergenlikte daha agresif, içe kapanık, asosyal, hareketli, umursamaz olabiliyorlar.
Uzmanlar ise anne-babaları uyararak, ergenlik dönemindeki gençlerle baş etmenin ve sağlıklı iletişim kurmanın yolunun onlara zaman ayırmaktan, ani tepki vermek yerine onları dinlemekten, ders verici davranışlardan uzak durmaktan geçtiğini söylüyor. “Küçük kavgalar, görüş ayrılıkları ergenin anne-babaya bağlı kalmadan, özerk bir bireyselliğe geçişini kolaylaştırır” diyen Özyeğin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Asiye Kumru’nun ergenlerle ilgili anne-babalara önerileri şöyle:
Çatışmanın nedeni günlük olaylar
Ergenlik dönemi bazı gençler için zorlu geçebilir. Bu dönemde en önemli konu çocuğunuzu anlamanız. Anne-babalar ergenlik dönemindeki çocuğunun birdenbire olgunlaşmasını beklerken, bu sürecin 10-15 yılı kapsadığını unutuyor. Bu durumda da çatışmalar, küçük kavgalar, gerginlikler yaşanabiliyor. Çatışma çok ciddi konular yerine günlük olaylar nedeniyle de çıkabilir. Ancak küçük kavgalar, görüş ayrılıkları, ergenin anne-babaya bağımlı olmadan özerk bir bireyselliğe geçişini kolaylaştırır.
Davranışlarının kontrolünü kazanmasında yetişkinin verdiği tepki etkili oluyor. Ergen özgürlük için zorladıkça, akıllıca davranan bir ebeveyn çocuğunun mantıklı kararlar aldığı anlarda kontrolü bırakır ama izlemeye devam eder. Böylece gençlerde karar alma yeteneği gelişir.
Çatışmalar bir gecede ortaya çıkmaz. Bebeklikten itibaren görülebilir. Burada en önemli nokta, çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarına, korkularına, hayal kırıklıklarına, öfkelenmelerine ve streslerine karşı anne-babanın duyarlı olması. Onları destekleyici, tutarlı davranış sergilemesi. Bunun için yetişkinler kendi kararlarını gözden geçirebilmeli. Verilen tepkiler abartıdan uzak, düşünülmüş olmalı.
Hürriyet