logo

Her 100 çocuktan sadece 17’si çocuk koltuğuna oturuyor

Sağlık Bakanlığı’nın 0-5 arası çocukların seyahat ederken çocuk koltuğunda oturma ve emniyet kemeri takma durumunu gösteren araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre, 0-5 yaş arası çocukların sadece yüzde 17’si arka koltukta ve kendisine ait özel koltuğunda emniyet kemeri takılı olarak seyahat ediyor

Karayolları Trafik Yönetmeliği gereğince, boyu 150 santimden kısa ve ağırlığı 36 kilogramın altındaki çocuklar için çocuk bağlama sistemleri ve oto güvenlik koltuklarının kullanımı, olası kazalarda çocukların zarar görmelerini engelleyen zorunlu ekipmanların başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) çocuk koruma sistemlerinin yararlarını incelediği çalışmasına göre araçlarda çocuk koltuğu olmadan oturan çocuklarda trafik kazalarında zarar görme riski yüzde 25 daha fazla. Sağlık Bakanlığı’nın çocuk güvenlik sistemlerinin kullanımına ilişkin yaptığı araştırma, ebeveynlerin seyahat esnasında çocukları için yeterli tedbirleri almadıklarını göz önüne serdi.

Çocukların yüzde 48’i annesinin ya da bir başka büyüğünün kucağında, yüzde 6,5’u arka koltukta yalnız ve emniyet kemeri takmadan yolculuk yapıyor.

Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, ailelerin arabalarda çocuk koruma sistemleri hakkında yeterli bilince ve farkındalığa sahip olmadığını söyledi. Özcebe, “Araştırmaya göre ailelerinin yarısı çocuklarını kucaklarında taşıyorlar. Oysa saatte 50 km hızla giden bir araç içinde, kucaktaki 5 kiloluk bir bebek, çarpışma anında 100 kiloluk ağırlık oluşturuyor ve bu şekilde yerinden fırlayabilir. Böylelikle ölüm riski yüzde 80 artıyor.” dedi. Özcebe, çocuk koltuklarının çocuğu sağlam bir şekilde araca sabitleyerek, ani fren ya da çarpma anında çocuğun taşıt içinden savrulmasını veya fırlamasını engellediğini belirtti.